Rúhání: Spojené státy jsou v otázce sankcí proti Íránu izolovány

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: profimedia.cz

USA jsou více než kdykoliv předtím izolovány v otázce sankcí proti Íránu, a to i mezi svými spojenci. Řekl to v prohlášení zveřejněném ve státní televizi íránský prezident Hasan Rúhání a poukázal v této souvislosti na protesty v Británii proti návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Dnes se nacházíme v situaci, kdy jsou Spojené státy izolovanější než kdy dříve v otázce sankcí (proti Íránu). Nezákonné akce Ameriky ji izolovaly dokonce mezi jejími spojenci, jak právě vidíme," citovala Rúháního agentura Reuters.

Teherán uzavřel v roce 2015 se šesticí mocností USA, Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko dohodu, v níž se zavázal k ověřitelnému omezení svého jaderného programu výměnou za postupné zrušení ekonomických sankcí. Americký prezident Trump ale dohodu považuje za špatnou a letos v květnu oznámil, že USA od ní odstupují a vůči Íránu obnoví sankce.

Ostatní signatáři dohodu chtějí zachovat, ale Írán si klade podmínky, pokud se má dohodou dále řídit. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v červnu nařídil zahájit přípravy na obnovu obohacování uranu, pokud se nepodaří dohodu udržet při životě.

Trump je od čtvrtka v Británii na čtyřdenní návštěvu. Čekaly ho tam masové demonstrace, v pátek se na protestním pochodu v Londýně sešlo až sto tisíc demonstrantů. Protesty se mají konat i dnes především ve Skotsku, kde Trump tráví soukromý víkend.