Ruská armáda je v pohotovosti, Putin nařídil mimořádnou prověrku

Ruské stíhačky Su-27 na aerosalonu MAKS

Ruské stíhačky Su-27 na aerosalonu MAKS Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil mimořádnou prověrku bojové pohotovosti vojsk hned ve třech vojenských okruzích, na jihu, západě a v centrální části Ruska. Potvrdil to ministr obrany Sergej Šojgu. Do akce, která potrvá do konce srpna, je zapojena také Severní flotila a velení leteckých, kosmických a výsadkových vojsk.

„Dnes podle rozhodnutí vrchního velitele ruských ozbrojených sil začala další mimořádná prověrka. Vojska Jižního, část sil Západního a Centrálního vojenského okruhu, hlavního velení vzdušných a kosmických vojsk a velení výsadkových vojsk se od 7:00 moskevského času (8:00 SELČ) převádějí do plné bojové pohotovosti,“ prohlásil Šojgu na poradě na ministerstvu obrany.

Cílem je podle ministra prověřit schopnost vojsk lokalizovat krizové situace, což se týká především „jihozápadního strategického směru“, tedy oblasti, v níž Rusko sousedí s Ukrajinou. Kvůli incidentu s údajným pokusem ukrajinských diverzantů proniknout na Krym, anektovaný Ruskem před dvěma lety, se vztahy mezi oběma sousedními státy prudce zhoršily, z ukrajinské strany zazněla i obvinění, že Rusko hledá záminku k válce.

Prezident Petro Porošenko v rozhovoru poskytnutém americké televizi CNN obvinil ruské vedení ze snahy ovládnout Ukrajinu. „Putinovým cílem je pokusit se destabilizovat situaci na Ukrajině. Nepotřebují Doněck, ani Luhansk (východoukrajinská města ovládnutá proruskými separatisty - pozn. ČTK). Potřebují, aby celá Ukrajina byla součástí ruského impéria,“ prohlásil.

Konflikt na východě Ukrajiny s proruskými separatisty si od dubna 2014 vyžádal více než 9500 mrtvých. Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory povstalců, Rusko přímé zapojení do konfliktu popírá.