Ruského velvyslance v Turecku postřelili, na následky zranění zemřel

Atentát na ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova

Atentát na ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova Zdroj: ČTK

Ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov
Atentátník drží zbraň nad postřeleným ruským velvyslancem v Turecku
Atentát na ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova
Atentát na ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova
Atentát na ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova
8
Fotogalerie

Velvyslance Ruské federace Andreje Karlova v Turecku postřelil ankarský policista. Po atentátu byl odvezen do nemocnice, kde zraněním podlehl, potvrdila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Dodala, že Rusko bude s terorismem rezolutně bojovat. Útok odsoudil jménem amerického ministerstva zahraničí také jeho mluvčí John Kirby. 

Útok se udál během otevření výstavy pořádané v Ankaře ruským velvyslanectvím.  V galerii pokračovala i po útoku nadále střelba, uvedla televize CNN Türk. Podle agentury Anadolu byl mezitím útočník zneškodněn. Zraněni byli i další tři lidé, nikdo z nich vážně. 

Podle agentury TASS, která se odvolala na očité svědky, ozbrojenec zasáhl velvyslance do zad ve chvíli, kdy Karlov na vernisáži dokončoval svůj projev. Podle některých svědků útočník vypadal jako bezpečnostní pracovník. Dva zdroje řekly agentuře Reuters, že atentátník byl policista mimo službu, který pracoval v Ankaře.

Deník Hurriyet napsal, že do místnosti se dostal, když ukázal policejní průkaz. Starosta Ankary Melih Gokcek na Twitteru  a později i ministerstvo vnitra potvrdili, že šlo o policistu. Podle agentury AP byl identifikován jako Mevlut Mert Altintas, narozený v roce 1994.

Atentát se podle agentury Interfax odehrál den před plánovanou návštěvou tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v Moskvě, kde společně s šéfy diplomacií Ruska a Íránu měl jednat o situaci v Sýrii. O incidentu byl již informován ruský prezident Vladimir Putin. Ten podle informací CNN Türk po atentátu telefonicky hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayipem Erdoganem.

Karlov se účastnil výstavy fotografií s názvem "Jak Turci vidí Rusko". Videozáznam z galerie ukazuje, že atentátník byl oblečen v obleku, mával pistolí a křičel: "Nezapomeňte na Aleppo, nezapomeňte na Sýrii." Rusko a Turecko spolupracují na operaci během příměří v syrském městě, uvedla BBC.

Rusko podporuje syrskou armádu při operaci proti rebelům v severosyrském Aleppu. Z města v uplynulých dnech utekly před boji tisíce obyvatel. Evakuace se odehrála během příměří mezi oběma stranami. Části města ovládané rebely opustilo 4500 lidí. Rusko tvrdí, že z města odešlo na území kontrolované rebely přes dvacet tisíc bojovníků a civilistů.

Jednání o další budoucnosti Sýrie, kterých se zúčastní Rusko, Írán a Turecko, se uskuteční v Moskvě v úterý. Konání schůzky podle ruského poslance Leonida Slutského nezhatí ani atentát na Karlova. Karlov začal diplomatickou kariéru v roce 1976 v Severní Koreji, kde působil přes třicet let. V roce 2007 byl poslán do Ankary, kde byl jmenován velvyslancem v roce 2013.