Rusko chce do Krymu investovat stovky miliard. Většinu spolkne most

Krymské pobřeží

Krymské pobřeží Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nick Savchenko via Flickr

Moskva má v plánu poslat na rozvoj anektovaného Krymu do roku 2020 částku 681 miliard rublů, přibližně 390 miliard korun. Investice mají směřovat do modernizace infrastruktury a dopravy. Největším projektem bude stavba mostu, který propojí Krym s ruskou pevninou. Uvedl to ruský vicepremiér Dmitrij Kozak.

Stavba by měla začít už letos, projekt přijde ruskou státní pokladnu na 247 miliard rublů. Krym je zatím odkázán na nespolehlivou trajektovou dopravu.

Rusko bude čerpat výhradně z centrálního rozpočtu, sám Krym se na financování rozvojových programů podílet nebude. Vyplývá to z federálního rozvojového programu pomoci Krymu a Sevastopolu, který schválila ruská vláda.

Cílem investičního programu je hospodářsky propojit zabraný poloostrov s ruskou ekonomikou. Kromě pozemní dopravy se má zlepšit i letecké spojení s Krymem tak, aby bylo možné využít místní hotelové kapacity. Jejich využití se po ruské anexi snížilo zhruba na polovinu, protože ukrajinští turisté na Krym nejezdí a Rusové dávají přednost zahraničním destinacím.

ilustrační fotoilustrační foto | reprofotoMost má s ruskou pevninou spojit východní mys Krymu

Podle vládního programu se má životní úroveň obyvatel Krymu dorovnat na ruský celostátní průměr. Značné prostředky budou uvolněny na kulturní a sociální rozvoj národnostních menšin. Splnění tohoto úkolu ale nebude podle ukrajinských novinářů snadné, protože nejpočetnější menšina - krymští Tataři - s ruským záborem nesouhlasí.