Rusko chce vykazovat cizí lodě z Kerčského průlivu

Loď s nákladem v Kerčském průlivu

Loď s nákladem v Kerčském průlivu Zdroj: Profimedia

Ruský parlament ve čtvrtek schválil zákon, který zmocňuje jednotky národní gardy vykázat cizí lodě z Kerčského průlivu. Oznámila to agentura Interfax. Zákon byl přijat nedlouho poté, co dvě ukrajinská armádní plavidla průlivem proplula na cestě do Azovského moře. Kerčský průliv odděluje ruskou pevninu od Krymského poloostrova, který Rusko před čtyřmi lety násilně anektovalo.

Po okupaci ukrajinského Krymu se průliv stal mimořádně citlivou oblastí, protože je vstupní branou do Azovského moře s dvěma ukrajinskými přístavy Mariupolem a Berďanskem. Podle ukrajinského tisku chce Kyjev v Berďansku vytvořit novou námořní základnu. Situaci ještě vyhrotila stavba mostu spojujícího Ruskos Krymem, jehož větší část byla dokončena letos v květnu.

Kerčský průliv je podle ukrajinsko-ruské smlouvy z roku 2003 pod kontrolou Ruska, ale ukrajinská plavidla včetně vojenských mají právo průlivem volně proplouvat. Ruské úřady měly dosud podle dohody možnost podrobit proplouvající lodě inspekci. Ve čtvrtek schválený zákon ale tuto možnost rozšiřuje a dává ruské národní gardě právo cizí loď z průlivu vykázat a eskortovat do speciálního doku. Stane se tak v případě, že cizí plavidlo poruší pravidla navigace.

Předseda bezpečnostního výboru ruské Státní dumy Vasilij Piskarjov novinářům řekl, že vzhledem k napjaté situaci v regionu je přijatý zákon zvlášť důležitý. Právo trestat cizí lodě bude mít podle něj jednotka národní gardy, která byla zvlášť k tomuto účelu vytvořena.