OBRAZEM: Rusové ladí formu své armády v největším manévru od konce studené války

Ruské armádní manévry Vostok 2018

Ruské armádní manévry Vostok 2018 Zdroj: profimedia.cz

Ruské armádní manévry Vostok 2018
Ruské armádní manévry Vostok 2018
Ruské armádní manévry Vostok 2018
Ruské armádní manévry Vostok 2018
Ruské armádní manévry Vostok 2018
37
Fotogalerie

Téměř 300 tisíc vojáků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel, více než tisícovka letadel, vrtulníků a dronů a osm desítek bojových plavidel. Ruská armáda se ve východoasijské části země pustila do největších manévrů svých ozbrojených sil od konce studené války. Celé cvičení má trvat týden ve dvou etapách a bude mu přihlížet i ruský prezident Vladimir Putin.

Manévry nazvané Vostok 2018 mají především prověřit připravenost a bojeschopnost ruských vojenských útvarů, které operují ve východním a centrálním vojenském okruhu Ruska. Velitelství armády a ruské ministerstvo obrany chce také zkoordinovat lodě Severní flotily s výsadkovými jednotkami a dálkovým a dopravním armádním letectvem.

Během cvičení by se měly představit i nejmodernější zbraně a stroje ruské armády. K vidění by tedy měly být mezikontinentální střely Iskander, které jsou schopné nést jadernou nálož, tanky T-80 a T-90, letouny Su-34 a Su-35 nebo křižníky, které rusové zapojili do operací v Sýrii. 

Vojáci při cvičení obsadí celkem pět vojenských prostorů pro pěchotu a dalších pět pro letectvo. Manévry by se měly odehrávat mezi Kamčatkou a Sachalinem a zasahovat by měly až do Ochotského a Beringova moře, které je nedaleko americké Aljašky. Rusko si ke cvičení pozvalo i jednotky z Číny a Mongolska.

Někteří ruští komentátoři uvedli, že cvičení je významným signálem do zahraničí a demonstrací ruských sil v asijském prostoru. Mluvčí NATO Dylan White označil vojenské cvičení za nezodpovědné. Je to potvrzení trendu patrného v poslední době: Rusko výrazně zvyšuje své vojenské rozpočty a rozšiřuje působnost svých ozbrojených sil, prohlásil. Podle Moskvy však manévry nejsou namířeny proti žádnému konktétnímu státu.