Rusko letos zaútočí na Ukrajinu, očekává většina Evropanů

Nadpoloviční většina Evropanů podle průzkumu očekává, že Rusko letos napadne Ukrajinu. Pokud by k invazi opravdu došlo, cena ropy by mohla vyskočit až na 120 dolarů za barel, varují američtí ekonomové.

Nadpoloviční většina Evropanů podle průzkumu očekává, že Rusko letos napadne Ukrajinu. Pokud by k invazi opravdu došlo, cena ropy by mohla vyskočit až na 120 dolarů za barel, varují američtí ekonomové. Zdroj: e15.cz

Zisk Toyoty ve čtvrtém kvartále spadl o 21 procent. Japonská automobilka, která působí i v Česku, stále bojuje s nedostatkem čipů.
Britského premiéra Borise Johnsona už vyzval k podání demise i jeden z hlavních donátorů Konzervativní strany.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Britský premiér je nadále pod tlakem

Tlak na rezignaci britského premiéra Borise Johnsona stále sílí. K podání demise ve středu vyzval ministerského předsedu už i jeden z hlavních sponzorů Konzervativní strany a spoluzakladatel hedgeového fondu Egerton Capital John Armitage. Ten toryům věnoval od roku 2014 více než tři miliony liber, tedy přes 86 milionů korun, z toho půl milionu liber poté, co se Johnson stal lídrem strany. Premiér podle Armitageho „ztratil morální autoritu a měl by odejít“. Předseda britské vlády byl usvědčen z porušování vlastních protipandemických opatření. V uplynulých dnech však dal opakovaně najevo, že dobrovolně rezignovat nehodlá.        

Ruská invaze by zdražila ropu na 120 dolarů za barel

Většina Evropanů se domnívá, že Rusko během letošního roku vojensky napadne Ukrajinu. Vyplývá to z průzkumu, který provedla Evropská rada pro zahraniční vztahy. Ankety se zúčastnilo přes 5500 osob v sedmi evropských zemích. V šesti z nich ohodnotila ruskou invazi jako pravděpodobnou více než polovina respondentů. Útoku se obávají především obyvatelé Polska, kde jej očekává až 73 procent lidí. Češi se průzkumu nezúčastnili. Američtí ekonomové podle serveru CNBC odhadují, že válka na Ukrajině by přinesla prudké zvýšení cen ropy. Ta by se mohla dostat ze současných 91 dolarů za barel až na 120 dolarů.  

Z trhů a burz 

Cenným papírům v Evropě i v USA se dařilo

Americké akcie ve středu zdražily. Investory povzbudily k nákupům dobré hospodářské výsledky velkých firem. Index Dow Jones se zvýšil o 0,86 procenta. S&P 500 přidal 1,45 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 2,08 procenta. Významné zisky si včera připisovaly také burzy v západní Evropě. Celoevropský STOXX Europe 600 vyskočil o 1,78 procenta. Německý DAX stoupl o 1,59 procenta. Francouzský CAC 40 posílil o 1,46 procenta. Nizozemský AEX uzavřel v plusu 1,87 procenta a britský FTSE 100 vyrostl o 1,09 procenta.  

Toyotu stále brzdí nedostatek čipů

Japonská automobilka Toyota stále bojuje s nedostatkem čipů. Zisky největšího světového výrobce aut ve čtvrtém čtvrtletí klesly o 21 procent na 784,4 miliardy jenů, zhruba 144,5 miliardy korun. Společnost také snížila svůj cíl pro letošní rok. Nově se chystá dodat na trh pouze 8,5 milionu vozů místo původně plánovaných devíti milionů. Toyota byla v posledních měsících několikrát nucena zastavit produkci ve svých továrnách kvůli chybějícím komponentům. Stejné potíže trápí také konkurenční automobilky Volkswagen, General Motors, Ford, Nissan, BMW, Renault, Daimler či tuzemskou Škodu Auto.    

Tweet dne

Geomagnetická bouře zničila až čtyřicet satelitů Starlink americké společnosti SpaceX Elona Muska. Satelity jsou určené k přenosu internetu. 

Stane se dnes

  • Kontrolní výbor Evropského parlamentu bude schvalovat zprávu o boji proti střetu zájmů a zneužívání dotací, která zmiňuje i případ bývalého českého premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • V Bělorusku začne společné vojenské cvičení ruské a běloruské armády. Potrvá do 20. února.
  • Evropská komise zveřejní pravidelnou čtvrtletní makroekonomickou prognózu pro státy Evropské unie.
  • Své hospodářské výsledky za loňský rok oznámí americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola a provozovatel sociální sítě Twitter.
  • Washington oznámí data o vývoji lednové inflace v USA. Očekává se její zvýšení na 7,2 procenta, což by byla nejvyšší hodnota od roku 1981.