Rusko postupuje v Donbasu, němečtí odboráři varují před kolapsem části průmyslu

Rusové dobyli Lysyčansk, ukrajinská vojska se odtamtud stáhla.

Rusové dobyli Lysyčansk, ukrajinská vojska se odtamtud stáhla. Zdroj: E15, ČTK

Ukrajinští vojáci na frontové linii v Charkovské oblasti.
Ukrajinští vojáci na frontové linii v Charkovské oblasti.
Ukrajinští vojáci na frontové linii v Charkovské oblasti.
Němci se bojí úplného zastavení toku ruského plynu. Vyústění plynovodu Nord Stream 1 v německém Lubminu
Střelba v nákupním centru v Kodani. (3.7.2022)
7
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 185. den roku, svátek má Prokop. Před deseti lety vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) oznámili, že objevili novou subatomární částici, která by mohla být Higgsovým bosonem.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Moskva tvrdí, že ovládá celou Luhanskou oblast

Proruské síly dobyly město Lysyčansk a podle Moskvy tak plně ovládají celou Luhanskou oblast na východě Ukrajiny. Stažení ukrajinských sil z Lysyčansku potvrdil ukrajinský generální štáb i prezident Volodymyr Zelenskyj. Pokračování v obraně města by podle Kyjeva mělo fatální důsledky. „Je to naše slabé místo, ale na jiných místech postupujeme,“ připustil Zelenskyj. Podle agentury Reuters se zároveň zavázal Lysyčansk díky novému vybavení a strategii dobýt zpět.

Dobytí klíčového Lysyčansku znamená pro Moskvu průlom, město poslouží ruským vojskům jako základna pro další postup na města Slovjansk, Kramatorsk nebo Bachmut, shodují se také zahraniční média. V pondělí ukrajinský generální štáb hlásil, že se ruská vojska snaží proniknout ke Slovjansku od Izjumu.

✅ Útok v Kodani má přinejmenším tři oběti

Střelec v nákupním centru v Kodani v neděli večer zabil tři lidi a několik dalších lidí zranil. Tři zranění jsou v kritickém stavu, oznámil v noci na pondělí šéf kodaňské policie. Policie krátce po činu zadržela 22letého dánského občana, který dnes stane před soudcem pro podezření z vraždy.

Šéf kodaňské policie Sören Thomassen uvedl, že motiv střelce není znám a nevyloučil teroristický čin. Policie podle něj nemá žádné náznaky, že by do útoku byl zapojen ještě někdo další. „Naše krásné a obvykle tak bezpečné hlavní město se změnilo ve zlomku vteřiny,“ prohlásila podle BBC premiérka Mette Frederiksenová.

✅ Německé odbory varují před kolapsem části průmyslu

Některá odvětví německého průmyslu by mohla čelit kolapsu kvůli škrtům v dodávkách ruského zemního plynu, varovala šéfka odborů DGB před krizovými rozhovory s kancléřem Olafem Scholzem, která startují v pondělí.

„Kvůli plynovým úzkým hrdlům hrozí trvalý kolaps celých průmyslových odvětví: hliníku, skla, chemického průmyslu,“ konstatovala Yasmin Fahimiová v rozhovoru pro noviny Bild am Sonntag. „Takový kolaps by měl masivní důsledky pro celou ekonomiku a pracovní místa v Německu,“ dodala. Fahimiová mimo jiné vyzvala ke zastropování cen energií pro domácnosti.

Rusko snížilo dodávky plynovodem Nord Stream 1 o šedesát procent a tento měsíc je naplánováno jeho úplné odstavení z důvodu údržby. Německo vyjádřilo pochybnosti, že poté budou dodávky obnoveny.

✅ Německá vláda řeší pomoc Uniperu

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli naznačil, že je na stole záchranný balíček podobný pomoci Lufthanse, který by řešil potíže plynárenského gigantu Uniper, píše Politico. Firma se dostala do problémů kvůli nedostatku plynu a jeho vysokým cenám v důsledku omezování dodávek suroviny z Ruska do Evropy.

„Během poslední krize jsme vyvinuli velmi přesné nástroje, a já jsem to jako ministr financí prosazoval, abychom podpořili společnosti, které se dostaly pod tlak okolností, za než nenesou odpovědnost,“ řekl Scholz v neděli s odkazem na opatření za devět miliard eur na záchranu německých aerolinek.

✅ Srí Lance docházejí pohonné hmoty

Srílanský ministr energetiky vydal vážné varování ohledně zásob pohonných hmot v zemi, která čelí nejhorší ekonomické krizi za více než sedm dekád. V neděli Kanchana Wijesekera řekl, že zbývá dostatek benzinu na necelý den při běžné poptávce. Uvedl rovněž, že další dodávka paliva nepřijde dříve než za dva týdny.

„Příští dodávka benzínu se očekává mezi 22. a 23. červencem,“ uvedl. Srí Lanka už minulý týden pozastavila prodej benzinu a nafty pro nepotřebná vozidla, protože se potýká s problémy s platbami za dovoz nejen pohonných hmot, ale také potravin a léků. Mezinárodní měnový fond už se zemí vyjednává o pomoci ve výšce tří miliard dolarů. Srí Lanka se rovněž snaží zajistit si výhodnější dodávky ropy z Ruska a Kataru.

Stane se dnes

  • Ve Švýcarsku začíná dvoudenní mezinárodní konference věnovaná poválečné obnově Ukrajiny. Zúčastní se jí ukrajinský premiér Denys Šmyhal
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron se u pracovní večeře sejde s německým kancléřem Olafem Scholzem.
  • Evropský účetní dvůr (EÚD) zveřejní zprávu o podvodech ve společné zemědělské politice.
  • Polská státní společnost Gaz-System v aukci nabídne kapacitu k přepravě zemního plynu novým propojovacím potrubím s Dánskem, Slovenskem a Litvou.