Rusko si chce u WTO stěžovat na Ukrajinu. Prý ho poškozuje omezujícími opatřeními

Vladimir Putin, Maxim Oreškin.

Vladimir Putin, Maxim Oreškin. Zdroj: Kremlin.ru

Vladimir Putin
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
3
Fotogalerie

Rusko si chce u Světové obchodní organizace (WTO) stěžovat na omezující opatření, která vůči němu uplatňuje Ukrajina, oznámil ruský ministr pro hospodářský rozvoj Maxim Oreškin.

"Ruské zastoupení při WTO v Ženevě zaslalo orgánu WTO pro řešení sporů a ukrajinské vládě žádost o konzultace v souvislosti s neustálými omezeními, zákazy, zvláštními požadavky a procedurami zaváděnými od roku 2014 pro ruské zboží, služby a osoby na ukrajinském trhu i pro tranzit přes Ukrajinu," sdělil ministr v Hanoji, kde se setkal s generálním ředitelem WTO Robertem Azevedem, kterého o kroku Moskvy informoval.

Oreškin se ve vietnamské metropoli účastní setkání ministrů obchodu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Podle ruského ministra existují "vážné důvody" pro předpoklad, že zmíněná opatření Ukrajiny porušují její závazky vyplývající z členství ve WTO.

Co víc, počet, charakter a rozsah těchto omezujících protiruských opatření "svědčí o tom, že Ukrajina systematicky a vědomě porušuje své mezinárodní závazky ignorováním pravidel mezinárodního obchodu a dalších norem mezinárodního práva".

Ministr upřesnil, že jde o zákaz dovozu ruského masa a mléčných výrobků, ryb, vína, nápojů, zařízení pro železnice, hnojiv a mnoha dalších komodit. Zvláštní postupy podle něj platí při dovozu ruských knih a jiných tištěných produktů.

Zvláštní daňový režim je uplatňovaný na dovoz ojetých ruských automobilů. Kromě toho je podle Oreškina na území Ukrajiny zakázána nebo diskriminačním způsobem omezena činnost stovek ruských firem.