„Rusko si zvolilo válku.“ Část členů Rady bezpečnosti OSN odsoudila útok na Ukrajinu

Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslytsya během zasedání Rady bezpečnosti OSN

Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslytsya během zasedání Rady bezpečnosti OSN Zdroj: Reuters

Řada členů rady bezpečnosti OSN dnes ostře odsoudila vojenskou akci Ruska vůči Ukrajině, o němž členy orgánu informoval ruský velvyslanec při OSN přímo při jeho zasedání. Zástupce Ukrajiny Serhij Kyslycja vyzval Rusko k okamžitému ukončení války. Krok Moskvy odsoudila i Francie a Spojené státy, které chtějí přednést před Radou bezpečnosti OSN návrh příslušné rezoluce.

„Zavolejte (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi, zavolejte (ruskému ministru zahraničí Sergeji) Lavrovovi, aby tuto agresi zastavili,“ vyzval Kyslycja ruského velvyslance Vasilije Něbenzju. „Váleční zločinci nechodí do očistce, ti jdou rovnou do pekla,“ dodal Kyslycja směrem k Něbenzjovi.

„Tomuto se neříká válka. Tomuto se říká zvláštní vojenská operace na Donbasu,“ odpověděl mu ruský velvyslanec. Dodal, že ruské akce míří na „vojenskou juntu“ v Kyjevě.

O svolání RB OSN požádal ve středu Kyjev poté, co se lídři separatistických republik na východě Ukrajiny obrátili na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl „odrazit agresi“ ze strany ukrajinské armády. Putin pak oznámil, že spouští na východě Ukrajiny operaci, jejímž cílem je podle něj „ochránit životy“.

Vzápětí přišly zprávy o tom, že v řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy. Kromě hlavního města jde přinejmenším o Oděsu a Berďansk na jihovýchodě země a Charkov a Krematorsk na východě. V Mariupolu a Oděse se podle místních novinářů vylodili ruští vojáci.

„Rusko si zvolilo válku,“ řekl RB francouzský velvyslanec při OSN Nicolas de Rivière a rozhodnutí Moskvy odsoudil. Oznámení o vojenském vpádu Ruska na Ukrajinu během zasedání RB OSN, které se mělo věnovat zmírnění napětí mezi oběma zeměmi, podle něj „ilustruje opovržení Ruska vůči mezinárodnímu právu a Spojeným národům“.

Jednání Moskvy odsoudily také Spojené státy, jejich velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová řekla, že USA se chystají ještě dnes Radě bezpečnosti předložit návrh rezoluce, o němž se podle diplomatických zdrojů AFP bude zřejmě hlasovat v pátek. Rusko má jako stálý člen v RB právo veta.