Klienty české Sberbank zneklidňují protiruské sankce. I když Sberbank Europe sídlí ve Vídni

Pražská pobočka Sberbank

Pražská pobočka Sberbank Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Šéfka české Sberbank Vasilescu Marijana
2
Fotogalerie

Ruské Sberbank se zatím evropské, britské ani americké sankce nedotkly. Neznamená to ovšem, že se to nestane. V případě přetrvávající agrese vůči Ukrajině vyhrožuje Západ odstřižením Ruska od bankovního systému SWIFT, který zajišťuje mezinárodní platební styk. České pobočky Sberbank se hrozba netýká – její matka Sberbank Europe sídlí ve Vídni. Přesto část českých klientů sleduje eskalaci napětí se znepokojením.

Poté, co do světových médií prosákla zpráva, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravila návrh sankcí proti Moskvě, který zakazuje americkým bankám zpracování transakcí velkých ruských bank včetně Sberbank, bance okamžitě začaly klesat ceny akcií.

Původem ruská banka se za poslední týdny propadla na akciovém trhu o více než čtvrtinu. Později ale investoři začali propad vykupovat, jakmile se dozvěděli, že se bance povedlo vyhnout evropským sankcím. Cílem britských sankcí byli zatím menší hráči, jako jsou Bank Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank. Agentura Reuters poznamenala, že se britská vláda zatím neodhodlala k uvalení postihů na největší ruské banky či k odstřižení ruských firem od kapitálu.

Stahování hotovosti v dolarech

Letošní sankce nejsou zřejmě pro ruské banky překvapením. Podle odhadů ruské ratingové agentury ACRA importovaly ruské banky v prosinci ze zahraničí v přepočtu přes sto miliard korun v hotovosti. Byla to především hotovost v dolarech. Jde podle agentury o nezvykle vysokou sumu a dvojnásobný meziroční nárůst. Ruské banky mají obavy ze sankcí, které by je mohly odstřihnout od provádění transakcí v dolarech, interpretovala výsledky ACRA.

V lednu ruská Sberbank prošla rozsáhlým testem stability IT systémů pro případ odstavení zahraničního softwaru v důsledku amerických sankcí, píše zpravodajská agentura RIA. „Minulý týden Sberbank provedla cvičení, které simulovalo odpojení banky od podpory zahraničních dodavatelů softwaru včetně společností Microsoft, Nvidia, VMware, SAP, Oracle a Intel,“ uvedly zdroje agentury.

Připravenost na všechny možné scénáře potvrdil dříve i šéf banky Herman Gref. „Děj se co děj,“ vyjádřil se k možnosti zavedení amerických sankcí. „Výhrůžky posloucháme denně, ty už nás neděsí,“ dodal.

Nemíchejme politiku a byznys

Nejistota způsobená zvýšeným napětím mezi Ruskem a Západem se může podle ruského podnikatele, který provozuje kavárnu v pražských Strašnicích, skutečně podepsat na pověsti evropské Sberbank. „Je přirozené, že určitá část lidí není tak finančně gramotná a neuvědomuje si, že jde o jiný právnický subjekt než ruská Sberbank. Proto možná přesunou účet jinam,“ domnívá se.

Samotný podnikatel má účet v ruské Sberbank. „Mám totiž i byznys v Rusku, proto potřebuji mít ruský účet, jinak bych tam byl prohlášen za zahraničního agenta,“ vysvětluje. Počítá ovšem s tím, že služby poskytované bankou mohou do budoucna být hůře dostupné a dražší.

Z diskuzí na sociálních sítích je ovšem zřejmé, že mnohé klienty název banky nemate. „Česká Sberbank nemá nic společného s tou ruskou. Toto ujištění jsem dostala v samotné bance,“ píše jedna z klientek. „Mám účet ve Sberbank a o své peníze se nebojím,“ říká druhá. „Pokud ovšem máte vklad, který převyšuje pojištěnou státem částku sto tisíc eur, peníze bych přesunul jinam,“ radí další účastník diskuze.

K tomu, zda evropské Sberbank hrozí překážky v podnikání, se celá řada oslovených odborníků nechtěla vyjádřit. „Sberbank je naší členskou organizací, proto se komentáře zdržíme,“ uvedl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. Obdobně reagoval hlavní ekonom poradenské firmy Deloitte David Marek: „Sberbank je naším klientem, proto se k tomu nemůžeme vyjadřovat.“

Komentářů se zdržela i samotná Sberbank. Na otázku redakce, zda očekává další vlnu evropských sankcí, které by se banky přímo dotkly a zda vnímá znepokojení ze strany místních klientů, sdělila mluvčí banky Radka Černá, že se banka obecně zdržuje komentářů ke spekulacím.

Šéfka banky Marijana Vasilescu dříve v rozhovoru pro deník E15 apelovala na to, aby se nemíchaly politika a byznys. „Diplomatické vztahy se občas zhoršují, nebo naopak zlepšují, to platí pro většinu zemí, Rusko není výjimkou. Měli bychom se spíše soustředit na byznysové zájmy,“ konstatovala v rozhovoru.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub