Rusko Spojeným státům nabízí jednání o Venezuele, chce zabránit intervenci

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Lavrov
Sergej Lavrov
3
Fotogalerie

Rusko je připraveno zahájit se Spojenými státy dvoustranné jednání o situaci ve Venezuele. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí to v sobotu večer svému americkému protějšku Mikeovi Pompeovi řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Zatímco Washington uznal prozatímním prezidentem jihoamerické země vůdce opozice Juana Guaidóa, Moskva nadále považuje za hlavu státu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Venezuela byla podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí hlavním tématem sobotního telefonátu Lavrova s Pompeem. Rozhovor se podle něj uskutečnil z iniciativy Washingtonu. „V souvislosti s návrhem Washingtonu na dvoustranné konzultace na téma Venezuely bylo konstatováno, že Rusko je připraveno se jich účastnit,“ stojí v prohlášení, podle kterého „výhradně venezuelský lid má právo určovat svou budoucnost“.

Lavrov v rozhovoru s Pompeem podle prohlášení ruské diplomacie rovněž odsoudil „hrozby, které USA učinily vůči legitimnímu vedení země“.

Guaidó se v lednu nechal prohlásit prozatímním prezidentem Venezuely a jako takového jej uznává už přes 50 zemí světa – kromě USA také značná část evropských zemí včetně Česka. V uplynulých dnech se Guaidó setkal s prezidenty několika zemí Latinské Ameriky ve snaze získat podporu v regionu. Naopak na Madurově straně stojí kromě Ruska i Čína, Nikaragua, Kuba či Turecko.

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes řekla, že Rusko udělá vše, co je v jeho silách, aby zabránilo americké armádě v intervenci do Venezuely a svržení Nicoláse Madura. "Máme velkou obavu, že Spojené státy by mohly vyprovokovat krveprolití, aby měly důvod pro vstup svých vojáků do Venezuely," uvedla Matvijenková, která v Moskvě jednala s venezuelskou viceprezidentkou Delcy Rodríguezovou.

Spojené státy už dříve několikrát popřely, že by připravovaly vojenský zásah proti Madurovu režimu, což opakovaně naznačili Rusové. V pátek ale zvláštní zmocněnec USA pro Venezuelu Elliott Abrams zdůraznil, že Washington chce na Caracas zvýšit tlak.