Rusko stahuje studenty z amerických škol. Washington zve Ukrajince

Americká školní autobus

Americká školní autobus Zdroj: BMRR, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruské středoškoláky v americkém programu studentských výměn, který ukončila ruská vláda, nahradí mladí Ukrajinci. Uvedla to agentura Unian s odvoláním na vyjádření vysoce postavené americké diplomatky. Náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová před kyjevskými studenty vyslovila politování nad rozhodnutím ruské vlády, nicméně dodala, že se tím uvolní dalších 300 míst pro mladé Ukrajince.

Rusko ukončilo program studentských výměn se Spojenými státy koncem září s tím, že americké úřady nesplnily pravidlo o „bezpodmínečném návratu“ ruských školáků do vlasti, když dovolily, aby si jednoho z ruských školáků adoptoval americký homosexuální pár.

„Chlapec, který má v Rusku matku, byl nezákonně dán do opatrování americkému homosexuálnímu páru. Dítě je ze slušné rodiny, je zdravé, a tak není jasné, jakými argumenty se řídily (úřady) v USA,“ prohlásil ruský zmocněnec pro práva dětí Pavel Astachov.

Avšak podle chlapcovy advokátky Susan Reedové sedmnáctiletý mladík požádal v USA o politický azyl, protože se bál návratu do vlasti, kde by kvůli své sexuální orientaci mohl být pronásledován.

Studenti chtějí pokračování programu

Ruští studenti podle tisku sbírají podpisy pod peticí s výzvou vládě, aby jim povolila americký program, protože pro rodiny většiny žáků je jinak studium v zahraničí finančně nedostupné.

Program za 21 let své existence umožnil přibližně 8000 ruských středoškoláků studovat v zámoří. „Myslím, že to byl užitečný program, jak pro Rusy, tak pro americké rodiny. Poznávali se, a to pomáhalo bořit stereotypy,“ řekla agentuře AFP novinářka listu Kommersant Jelena Černěnková, která díky programu mohla v roce 1999 studovat v Texasu. „Ve Spojených státech jsem si uvědomila, že chci žít a pracovat v Rusku. Nebylo to žádné vymývání mozků,“ dodala.

Rusko odmítá homosexuální svazky

Podle zmocněnce ruského ministerstva zahraničí Konstantina Dolgova by Moskva byla ochotna pokračovat ve spolupráci s USA pouze za podmínky, že se budou dodržovat ruské zákony.

Rusko neuznává homosexuální svazky a zakazuje poskytovat ruské sirotky k adopcím občanům zemí, které homosexuální sňatky dovolují. Homosexualita byla v Rusku trestná do roku 1993 a hluboké předsudky dodnes přetrvávají. Podle průzkumů mají negativní vztah k homosexuálům víc než dvě třetiny Rusů. Kontroverzní loňský zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží, který vyvolal kritiku zejména v zahraničí, většinová ruská společnost přivítala.