Rusko zablokovalo přístup k Facebooku. Snaží se kontrolovat zprávy o Ukrajině

Provozovatel Facebooku firma Meta Platforms zakazuje internet nejrychlejšímu superpočítači světa

Provozovatel Facebooku firma Meta Platforms zakazuje internet nejrychlejšímu superpočítači světa Zdroj: iStock

Facebook
Společnost Meta (Facebook) ztratila hodnotu o 200 miliard dolarů.
3
Fotogalerie

Rusko se rozhodlo zablokovat přístup k sociální síti Facebook, oznámil dnes cenzurní úřad Roskomnadzor. Krok zdůvodnil tím, že provozovatel této sítě diskriminuje ruská média. Úřad už zablokoval přístup k řadě dalších médií - činí tak ve snaze kontrolovat zprávy o ruské invazi na Ukrajinu, která trvá už více než týden. Vlastníkem facebooku je americká společnost Meta Platforms.

Manažer společnosti Meta Nick Clegg vzápětí uvedl, že firma bude i nadále dělat vše, co je v jejích silách, aby své služby v Rusku obnovila. "Brzy se miliony obyčejných Rusů ocitnou odříznuti od spolehlivých informací, zbaveni každodenních způsobů, jak se spojit s rodinou a přáteli, a zbaveni možnosti se vyjádřit," napsal Clegg na twitteru. V Metě má na starosti globální záležitosti.

Rusko už zablokovalo přístup k ruskojazyčné službě BBC News, k informačnímu portálu Meduza sídlícímu v Rize, Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) nebo ke stanicím Deutsche Welle a Hlas Ameriky. Nezávislý list Novaja Gazeta oznámil, že kvůli hrozbě soudního postihu odstranil ze svých stránek články na téma ruské invaze na Ukrajinu.

Video placeholde
Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi • Videohub

Roskomnadzor uvedl, že od října 2020 došlo k 26 případům diskriminace ruských médií ze strany Facebooku. Tato sociální síť podle něj omezila přístup na státem podporované kanály, jako je RT a tisková agentura RIA.

Facebook tento týden uvedl, že omezil přístup ke kanálu RT a k portálu Sputnik v celé Evropské unii. Dodal, že také celosvětově odstraňuje obsah z facebookových stránek ruských státem kontrolovaných společností a účtů na síti Instagram, stejně jako příspěvky obsahující odkazy na tyto informace na facebooku.

Moskva už před týdnem oznámila omezení přístupu a zpomalení provozu sítě Facebook. Podle ruského regulátora tato firma, kterou vlastní americká společnost Meta, porušuje klíčové principy svobodného šíření informací a neomezeného přístupu ruských uživatelů k ruským médiím na zahraničních internetových platformách.

Ruské úřady od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února zesílily tlak na poslední nezávislá média a na velké sociální sítě. Ruští poslanci představili zákon, který počítá s vysokými tresty pro ty, kdo šíří nepravdivé informace o armádě.