Rusko zakázalo dovoz drůbežího masa z Česka, bojí se ptačí chřipky

Veterináři našli v chladírně porcovny masa v Dýšině na Plzeňsku desítky kilogramů zapáchajících kuřecích kostí a kůží. (ilustrační foto)

Veterináři našli v chladírně porcovny masa v Dýšině na Plzeňsku desítky kilogramů zapáchajících kuřecích kostí a kůží. (ilustrační foto) Zdroj: Blesk

kuřata
Kuřata
Šílené záběry z kuřecích líhní: Takhle krutě se zachází s malými kuřátky, než vám skončí na talíři.
Kruté zacházení s malými kuřátky
Kruté zacházení s malými kuřátky
19
Fotogalerie

Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky. Sdělil to Petr Majer z tiskového odboru Státní veterinární správy. 

Zákaz se nově dotkne například konzervovaného zboží s pouze částečným obsahem masa. V Česku jde hlavně o zakázky firmy Hamé, která již mluví o dopadech za miliony korun.

Většiny trhu se zákaz nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postižených regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku. Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko.

"Byli jsme informováni, že Ruská federace přijala rozhodnutí zavést od 8. února dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a všechny druhy drůbežích produktů, které obsahují produkty aditiv zpracování drůbeže, krmiv a krmiv pro drůbež," sdělil Majer.


Vše o ptačí chřipce čtěte zde >>>


Například Hamé tak nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleninových kojeneckých výživ, které řádově stojí několik milionů korun. "Pro nás je tato situace samozřejmě docela problém. Ty produkty už byly objednané, jsou nachystané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde. Navíc nyní nemůžeme zrealizovat další již domluvené exportní zakázky, takže pro nás bude tato situace pravděpodobně znamenat i přímé ekonomické škody," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Kromě Ruska, které zakázalo dovoz výrobků z celé ČR, se na seznam států, které se brání před českým dovozem, zařadilo Bělorusko. Podle veterinářů dočasně omezilo dovoz živé drůbeže, násadových vajec, drůbežího masa, sušených vajec v prášku i k chorobě vnímavých volně žijících zvířat, stejně ze zoologických zahrad a cirkusů z Moravskoslezského, Ústeckého a Jihočeského kraje.

V Česku je 23 ohnisek choroby, v chovech se objevila po zhruba desetiletí.