Ruský Forbes: Nejvíc berou manažeři státních firem

šéf Rosněfti Igor Sečin

šéf Rosněfti Igor Sečin Zdroj: ctk

Ruská verze časopisu Forbes přinesla žebříček pětadvaceti nejdražších manažerů v zemi. Jejich roční výdělek činí v součtu 323 milionů dolarů. Pořadí vévodí šéf Rosněfti Igor Sečin s ročním příjmem 50 milionů dolarů. Dvojkou je šéf banky VTB Andrej Kostin, který si ročně přijde na 35 milionů. Trojici uzavírá šéf Gazpromu Alexej Muller, jenž v čele plynařského monopolu vydělá 25 milionů.

Ve státních firmách příjmy rostly. Do předchozího žebříčku se dostalo jedenáct šéfů státních kolosů, kteří v roce 2011 vydělali 147 milionů. Za loňský rok už jich je třináct s 226 miliony. Ukazatele v soukromém sektoru zůstaly téměř neměnné. Výkonní ředitelé soukromých firem si loni vydělali 97 milionů dolarů proti 99 milionům v předchozím roce.

Z firem rostla nejvíce Rosněfť; tamní manažeři si za rok 2012 vydělali 293 milionů dolarů. V roce 2011 to bylo 150 milionů. Dobře se o své lidí stará i státní banka VTB, která zvýšila výplaty ze 194 na 232 milionů. Řada manažerů také obdržela extra bonus jako dividendy od kyperské dceřiné banky.

Soukromé firmy se naopak často snaží zbavit „drahých“ manažerů, které najaly v předkrizových časech. Například miliardář Alexej Mordašov, jenž kontroluje ocelářskou firmu Severstal, se nedávno rozloučil se dvěma manažery, jimž platil ročně po pěti milionech dolarů.

„Dnes se více pozornosti věnuje produktivitě a jejímu hledání uvnitř firem,“ komentuje vývoj Ella Sytniková z konzultační společnosti Ward Howell. Pro většinu státních firem to podle ní ale zatím neplatí. „Na rozdíl od státních firem si soukromé uvědomují, že trh práce stagnuje spolu s celou ekonomikou,“ podotkl pro Forbes i generální ředitel poradenské firmy Kienbaum v Rusku Anton Storoženko.