Rusové chudnou. V bídě jich žije o tři miliony víc než před rokem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Krassotkin via Wikimedia Commons (CC0)

Po znepokojivé zprávě o růstu úmrtnosti v Rusku moskevští statistici prezentovali veřejnosti další smutné číslo: počet Rusů žijících pod hranicí bídy se za první tři měsíce letošního roku zvýšil o alarmujících 16 procent.

Lidí, kteří musejí žít s příjmem nižším, než je životní minimum, bylo v prvním kvartálu o 3,1 milionu víc než ve stejném období loňska.

Pod hranicí bídy tak v Rusku žije 15,9 procenta populace, zatímco loni na jaře to bylo 13,8 procenta, napsala agentura Interfax.

Životní minimum meziročně sice v nominální hodnotě stouplo z loňských 7688 rublů na jednu osobu a měsíc na 9662 rublů letos, reálná hodnota dávek se ale vlivem prudké inflace snížila v přepočtu z 4395 korun podle loňského kurzu na 4296 korun podle kurzu nynějšího.

Ve středu premiér Dmitrij Medveděv národu oznámil, že úmrtnost se v Rusku za první letošní čtvrtletí zvýšila oproti stejnému loňskému období o 3,7 procenta.

Hlavním důvodem jsou problémy ve zdravotnictví a neřešená tíživá sociální situace některých regionů. Velký vliv má alkoholismus a drogová závislost, která v Rusku nabyla epidemických rozměrů.