Rusové zadrželi několik Středoasijců, měli chystat útok na Sibiři

Centrum Krasnojarsku

Centrum Krasnojarsku Zdroj: CC BY SA 3.0: E.doroganich via Wikimedia Commons

Ruská tajná služba FSB dnes zatkla několik občanů středoasijských států, kteří jsou podezřelí z přípravy teroristického útoku. Chtěli ho provést v městské dopravě v milionovém sibiřském velkoměstě Krasnojarsku během pondělních oslav vítězství v druhé světové válce.

„Byla zatčena skupina občanů středoasijských zemí spjatých s mezinárodními teroristickými organizacemi,“ uvedla FSB s tím, že její agenti „zabavili prostředky teroristické činnosti“. Dalších podrobností se zdržela s odvoláním na probíhající vyšetřování.

Je to tento týden již podruhé, co FSB ohlásila zatčení podezřelých ze Střední Asie jako zmaření příprav na atentáty během květnových svátků. Středeční zpráva FSB se zmiňovala o plánech na sérii teroristických útoků v okolí Moskvy „podle zadání pohlavárů mezinárodních teroristických organizací, působících v Sýrii a Turecku“.

Moskevský soud posléze ohlásil, že vzal do vazby tři Kyrgyze, z nichž dva mají ruské občanství. Obviněni byli ale jen z nezákonného držení zbraní. Čtvrtý ze zadržených skončil ve vazbě o den později, navíc s obviněním z pokusu o vraždu pracovníka bezpečnostních složek.

Ukrajinské zbraně

Během této operace v Moskvě policisté a agenti podle médií zadrželi celkem 12 migrantů. Jeden při zatýkání klad odpor a byl zraněn. U sebe měl dvě automatické pušky Kalašnikov, dvě pušky a výbušniny se našly u dalších zadržených. Zbraně podle vyšetřovatelů pocházely z Ukrajiny.

Ruské letouny od loňského září bombardují v Sýrii nepřátele režimu Bašára Asada. V blízkovýchodní zemi na straně Islámského státu bojují stovky občanů z bývalých sovětských republik Střední Asie, jakož i Kavkazanů s ruským občanstvím. Loni v listopadu turecká armáda sestřelila blízko syrských hranic ruské letadlo. Incident vyvolal diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi.