Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v závěru roku zrychlil

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v prosinci mírně zrychlil a tempo tvorby nových pracovních míst ve firemním sektoru dosáhlo nejvyšší úrovně za téměř pět let. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Výsledky průzkumu podle firmy signalizují, že hrubý domácí produkt eurozóny se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 0,4 procenta po růstu o 0,3 procenta ve třetím kvartálu.

Index podnikatelské aktivity v prosinci stoupl na 54,3 bodu z listopadových 54,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Pokud se index nachází nad hranicí 50 bodů, signalizuje růst aktivity. „Navzdory zlepšení signalizují údaje z průzkumu pouze mírný nárůst hrubého domácího produktu o 0,4 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. To by znamenalo, že v celém loňském roce ekonomika eurozóny stoupla o 1,5 procenta,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Na začátku nového roku ekonomika eurozóny podle Williamsona stojí na solidních základech a mohla by zažít „rok silné expanze“. „Německo, Itálie, Španělsko a Irsko dosahují silného růstu, Francie však opět vykazuje známky stagnace. Je zapotřebí, aby oživení ve Francii pomohlo zajistit silný růst v celém regionu,“ prohlásil.

Nábory zaměstnanců

Williamson rovněž upozornil, že firmy v mnoha zemích posilují nábor nových zaměstnanců. To podle něj naznačuje, že podniky se rozšiřováním svých kapacit připravují na silnější poptávku. Dílčí index zaměstnanosti v soukromém sektoru se v prosinci vyšplhal na 52,8 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2011.

Údaje z průzkumu nicméně rovněž ukázaly, že firmy byly v rámci snahy o získání nových zakázek opět nuceny snižovat ceny. To by mohlo zvýšit tlak na další uvolňování měnové politiky v eurozóně. Evropské centrální bance se zatím navzdory rekordně nízkým úrokovým sazbám a rozsáhlým nákupům vládních dluhopisů nepodařilo zajistit zvýšení inflace do blízkosti jejího dvouprocentního cíle. Předběžné údaje statistického úřadu Eurostat v úterý ukázaly, že meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v prosinci beze změny na listopadové úrovni 0,2 procenta.