Ruští superboháči už přišli kvůli konfliktu na Ukrajině o stovky miliard korun

Konflikt na Ukrajině už zasáhl jmění ruských miliardářů. Majetek oligarchy Gennadije Timčenka se letos ztenčil skoro o třetinu na 16 miliard dolarů.

Konflikt na Ukrajině už zasáhl jmění ruských miliardářů. Majetek oligarchy Gennadije Timčenka se letos ztenčil skoro o třetinu na 16 miliard dolarů. Zdroj: e15.cz

Konflikt na Ukrajině tento týden vyeskaloval. Sledujte jeho vývoj na e15.cz.
Objem vyrobené oceli v Číně se v lednu prudce snížil (ilustrační foto).
IPO německé automobilky Porsche se blíží. Dceřiná firma Volkswagenu by mohla být ohodnocena až na 90 miliard eur.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ukrajinská krize pustila žilou ruským miliardářům

Jmění nejbohatších Rusů se zejména kvůli současnému konfliktu na Ukrajině letos ztenčilo už o 32 miliard dolarů, téměř 694 miliard korun. Se zavedením ekonomických sankcí proti Moskvě, které v úterý oznámil americký prezident Joe Biden, se navíc dá předpokládat, že se v následujících týdnech sníží ještě více. Zatím nejhůře byl zasažen majetek ruského oligarchy Gennadije Timčenka. Tento blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina, šéf hokejového klubu SKA Petrohrad a majitel investiční skupiny Volga Group přišel podle agentury Bloomberg za rok 2022 téměř o třetinu svého bohatství. Bloomberg hodnotu Timčenkova jmění nyní odhaduje na šestnáct miliard dolarů. 

Aktuální dění na Ukrajině můžete sledovat v online přenosu serveru e15.cz.   

Výroba oceli v Číně dramaticky klesla

Produkce oceli v Číně se v lednu meziročně snížila o jedenáct procent na 81,7 milionu tun, uvádí Světová ocelářská asociace. To je o 5,2 procenta méně než v prosinci. Peking zveřejní oficiální čísla až v polovině března. Hospodářské oživení v tomto sektoru podle západních analytiků zatím probíhá pomalu a dá se očekávat, že objem vyrobené oceli zůstane kvůli slabé poptávce ve stavebnictví na nižších úrovních po celý rok 2022, ačkoli čínská vláda chystá řadu kroků, s jejichž pomocí hodlá tamní ekonomiku letos nakopnout. Čína je dlouhodobě zdaleka největším producentem oceli na světě.  

Z trhů a burz 

Americké akcie zlevnily, evropské uzavřely smíšeně

Eskalující konflikt na Ukrajině včera poslal hluboko do minusu hodnoty amerických akcií. Index S&P 500 se snížil o 1,01 procenta. Dow Jones odepsal 1,42 procenta a Nasdaq Composite klesl o 1,23 procenta. Trhy v západní Evropě se v úterý na směru neshodly. Nejistotu ohledně ukrajinské krize vyvážily například vynikající hospodářské výsledky britské banky HSBC, která meziročně ztrojnásobila svůj čistý zisk. Celoevropský ukazatel STOXX Europe 600 posílil o 0,07 procenta. Britský FTSE 100 vyrostl o 0,13 procenta a nizozemský AEX zpevnil o 0,31 procenta. Naproti tomu německý DAX o 0,26 procenta oslabil. A těsně pod nulou uzavřel obchodování také francouzský CAC 40.      

Porsche se přiblížilo vstupu na burzu

Německá automobilka Volkswagen dál chystá svou dceřinou firmu Porsche k samostatnému vstupu na akciový trh. Značky už vyjednaly rámcovou smlouvu, která primární veřejnou nabídku akcií (IPO) připravuje, a jsou už v pokročilé fázi jednání. Definitivní rozhodnutí však dosud nepadlo. Uzavření smlouvy ještě musí schválit vedení Volkswagenu a dozorčí rada. Vstup Porsche na burzu by mohl představovat vůbec největší IPO v německé historii. Odhaduje se, že případná nabídka by mohla celou divizi ohodnotit až na devadesát miliard eur, přes 2,2 bilionu korun. Cenné papíry Volkswagenu v úterý reagovaly na tuto zprávu posílením o 7,84 procenta na 188,7 eura za akcii.  

Video dne

„Evropská unie v úterý schválila sankce, jejichž cílem je odříznutí ruských jedinců a subjektů od finančních trhů. Jedná se o reakci na postup Moskvy vůči Ukrajině.“   

Stane se dnes

  • Německý kancléř Olaf Scholz bude o krizi na Ukrajině jednat se spolkovými ministry odpovědnými za bezpečnostní otázky.
  • Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba během své cesty do USA promluví před Valným shromážděním OSN.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace ve státech Evropské unie za leden.