Sarkozy slibuje přebytek a snížení dluhu

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy představil necelé tři týdny před volbami svůj ekonomický manifest. Slíbil například, že pokud uspěje, předloží už v červenci parlamentu zákon, který Francii zaváže k hospodaření s vyrovnanými rozpočty. V agitaci ale nezůstává pozadu ani úhlavní Sarkozyho rival, socialista François Hollande. Ten oznámil, že v případě svého zvolení nařídí audit veřejných financí.

Jejich plány přicházejí v době, kdy odborný tisk zdůrazňoval, že ani jeden z nich nemá seriózní nápady, jak ekonomické problémy Francie vyřešit.

„Chci říci, že v roce 2016 musí mít Francie vyrovnaný rozpočet. Zdůrazňuji, že vyvážený rozpočet je zlaté pravidlo pro naše občany. Toto zlaté pravidlo má být přijato všemi evropskými partnery – nehledě na to, zda jsou levicoví nebo pravicoví,“ prohlásil prezident. V roce 2017 by pak země podle něj měla hospodařit s přebytkem půl procenta hrubého domácího produktu.

Sarkozy očekává, že francouzský veřejný dluh dosáhne vrcholu v roce 2013, kdy podle něj bude činit téměř devadesát procent HDP. Postupně se pak prý sníží na osmdesát procent v roce 2017. Sarkozy rovněž slíbil, že zmrazí francouzské odvody do unijního rozpočtu, čímž by se mělo ročně ušetřit 600 milionů eur.

Socialisté tvrdí, že Sarkozy váhal se svým konkrétním ekonomickým programem příliš dlouho. „Není to právě seriózní,“ podotkla šéfka strany Martine Aubryová. Jejich kandidát Hollande sází především na zvyšování daní bohatým.
Oznámil rovněž, že má v úmyslu snížit o třicet procent platy prezidenta a členů vlády. Hovořil i o zmrazení cen pohonných hmot na tři měsíce. Plánovaným auditem si podle analytiků chce připravit půdu pro úsporná opatření. Mohl by tak ukázat, že do špatné situace dostal Francii jeho předchůdce.

První kolo voleb se uskuteční 22. dubna. Současný prezident v něm v akutálních průzkumech mírně vede. Hollande by ale podle sond Sarkozyho porazil ve druhém kole 6. května.