Saúdská Arábie ve výprodeji. Čína přestala vysílat anglickou fotbalovou ligu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Wirecard roky ve lži

Někdejší šéf německé společnosti Wirecard Markus Braun byl znovu zatčen, tentokrát bez možnosti propuštění na kauci. Německá prokuratura jej viní z falšování účetnictví minimálně od roku 2015. Zadrženi jsou i někdejší finanční ředitel společnosti Burkhard Ley a dřívější hlavní účetní Stephan Freiherr von Erffa. 

MiFID II light verze

Evropská unie zvažuje zmírnění v systému regulace bankovního sektoru a finančních služeb MiFID II. Jemnější pravidla podle Unie pomůžou se snazším oživením ekonomiky postižené koronavirovou krizí. Více podpory se má dostat investicím do výzkumu finančních a investičních nástrojů. 

Saúdská Arábie ve výprodeji

Saúdskoarabské království chce zrychlit svůj plán prodeje státního majetku a nevylučuje, že by v budoucnu mohlo zavést daň z příjmu. Jde o součást opatření v reakci na propad cen ropy. Země chce v průběhu příštích pěti letískat přes 13 miliard dolarů. Hlavními odvětvími určenými pro privatizaci jsou školství, zdravotnictví a vodohospodářství, uvedl ministr financí Mohammed Al Jadaan. 

Čínská státní televize odstřihla Premier League

Další obětí čínsko-britské diplomatické pře je anglická Premier League. Nejsilnější národní fotbalová liga světa už se do konce této sezony neobjeví ve vysílání čínské státní televize CCTV. Situace je informovanými zdroji dávána do souvislosti s aktuálně napjatými vztahy Spojeného království a Číny - ty se vyhrotily po vyřazení čínské firmy Huawei ze soutěže o 5G sítě v Británii a po britském odporu vůči nové čínské legislativě směrem k Hongkongu.