Obětí protikorupční čistky je i vlivná postava finančního světa. Nejbohatší Arab bin Talál

Jeden ze zadržených princů a nejbohatších lidí světa Valíd bin Talál.

Jeden ze zadržených princů a nejbohatších lidí světa Valíd bin Talál. Zdroj: Reuters

Valíd bin Talál
Rijád
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Valíd bin Talál
7
Fotogalerie

Zatýkání v Saúdské Arábii se týkalo jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů. Je mezi nimi i jeden z nejbohatších lidí světa - princ Valíd bin Talál.

Zadržení prince bin Talála potvrdily agentuře AP zdroje z jeho investičního podniku Kingdom Holding. Miliardář a člen vládnoucího klanu Saúdů je jednou z jeho nejvýraznějších postav.

Investoval mimo jiné do společností Twitter, Apple, Citigroup či hotelového řetězce Four Seasons nebo Mövenpick. Podíl má i v alternativních taxislužbách Lyft a Careem. S hodnotou jmění 18,7 miliard dolarů prince označil časopis Forbes za nejbohatšího Araba.  

Jaké bude mít zadržení bin Talála vliv na světové finanční trhy, zatím podle agentury AP není jasné. Analytik se specializací na Saúdskou Arábii Graham Griffiths varoval před nejistotou investorů, kteří se o tento trh zajímají. "Reprezentuje tvář království. Je to někdo, s kým je zvyklých obchodovat hodně lidí," řekl o zadrženém finančníkovi analytik.  

Dvaašedesátiletý princ je také jedním ze zastánců posilování ženských práv v této velmi konzervativní islámské zemi.

Kromě bin Talála byl zadržen také vlivný šéf saúdské Národní gardy princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny a možný následník trůnu. Zátah posiluje mocenské postavení korunního prince Muhammada bin Salmána, připomíná agentura Reuters.

Princ Mutab Bin Abdalláh od roku 2010 vedl Národní gardu, sílu o 260 000 mužích schopnou konkurovat armádě. Byl považován za jednoho z možných budoucích kandidátů na trůn a soupeře korunního prince Muhammada bin Salmána.

Právě ten v sobotu založil nový protikorupční výbor, který razii nařídil. "Naše vlast nebude moci existovat, dokud nebude vymýcena korupce a lidi zodpovědní za ni nebudou pohnáni ke spravedlnosti," uvádí se v dekretu o vzniku výboru.

Letos v létě byl z nástupnictví vyřazen další možný kandidát Muhammad bin Najíf, který do té doby vedl ministerstvo vnitra. Podle AP se odstraněním obou soupeřů ujal korunní princ kontroly celého bezpečnostního aparátu a posílil své nástupnické šance. Je rovněž saúdským ministrem obrany.

Nový orgán má právo vyšetřovat, zatýkat, zakazovat cestování, zmrazovat účty a portfolia, sledovat finanční toky a aktiva jednotlivců zapojených do korupčních praktik. Zabývat se hodlá zejména okolnostmi záplav v Džiddě v roce 2009, při nichž v tomto rudomořském pobřežním městě zahynulo 122 lidí. Událost vyvolala obecnou kritiku zkorumpovaného úřednictva a podezření ze zneužití peněz určených na kanalizaci.

Analytici upozorňují, že cílem nynějšího zátahu není jen vymýtit korupci, ale také odstranit opozici vůči korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi, který se snaží prosadit kontroverzní reformy.

V září oznámil, že bude zrušen zákaz řízení platný pro ženy, do země se snaží nalákat zahraniční turisty. Omezil i státní výdaje v některých částech ekonomiky a plánuje velký rozprodej státního majetku. Z valné části je to reakce na pokles cen ropy na světových trzích a snaha nasměrovat ekonomiku tak, aby byla na příjmech z prodeje ropy méně závislá.