Sázka na akcie Applu se vyplatila. Warren Buffett na nich vydělal přes 120 miliard dolarů

Investice do akcií Applu se stává jedním z nejlepších tahů v kariéře 91letého Warrena Buffetta. Proslulý investor na ní už vydělal přes 120 miliard dolarů.

Investice do akcií Applu se stává jedním z nejlepších tahů v kariéře 91letého Warrena Buffetta. Proslulý investor na ní už vydělal přes 120 miliard dolarů. Zdroj: e15.cz

Apple se nedávno stal první společností, jejíž tržní hodnota přesáhla tři biliony dolarů.
Na britsko-francouzské hranici se opět tvoří kolony. Exportéry trápí nová pobrexitová pravidla, která začala platit po Novém roce.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Exportéry trápí nová pobrexitová pravidla

Obchodníci, kteří vyvážejí či dovážejí zboží přes hranice Spojeného království, se musejí potýkat s dalšími negativními následky brexitu, napsala v úterý agentura Bloomberg. Od začátku roku 2022 totiž vstoupila v platnost nová byrokratická omezení pro transport výrobků přes Lamanšský průliv. V důsledku toho se na hranicích opět tvoří dlouhé kolony nákladních automobilů. Obchodní výměna mezi Británií a Evropskou unií je přibližně o patnáct procent nižší, než kdyby ostrovní království zůstalo součástí jednotného trhu, odhadují experti. Jednou z firem, které přiznávají potíže s transportem zboží přes britskou hranici, je například japonská automobilka Honda. 

Varšava opět zvedla úrokové sazby

Polská centrální banka v úterý podle očekávání analytiků reagovala na vysokou inflaci v zemi dalším navýšením základní úrokové sazby, tentokrát o půl procentního bodu na 2,25 procenta. Polsko se tímto krokem stalo prvním státem, jenž v letošním roce zvedl úrokové sazby. Zároveň se jedná již o čtvrté zvýšení sazeb od října 2021. Šéfové banky na tiskové konferenci naznačili, že v přísné měnové politice hodlají pokračovat i v nadcházejících měsících. Polská inflace v prosinci nejspíš meziročně zrychlí na více než osm procent. Už nyní je přitom nejvyšší za poslední dvě desítky let.  

Z trhů a burz 

Evropské burzy posílily, americké uzavřely smíšeně

Akcie ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Dow Jonesův index vzrostl o 0,59 procenta. Širší S&P 500 nicméně o 0,06 procenta klesl a Nasdaq Composite se propadl o 1,33 procenta. Zdražila ropa, zlato i nejsledovanější kryptoměny. Dolar se dostal na pětileté maximum vůči japonskému jenu. Posilovaly také cenné papíry evropských firem. Německý benchmark DAX se zvýšil o 0,82 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 1,39 procenta. Britský FTSE 100 zpevnil o 1,63 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 uzavřel v zisku 0,82 procenta.  

Buffett dál bohatne díky Applu

Americký investor Warren Buffett vydělal na růstu akcií společnosti Apple už více než 120 miliard dolarů, tedy přes 2,6 bilionu korun. Sázka na Apple se tak stává jedním z nejvýdělečnějších investičních tahů v celé kariéře proslulého 91letého miliardáře, připomíná stanice CNBC. Buffettova firma Berkshire Hathaway si zakoupila pět procent akcií Applu v roce 2018 za 36 miliard dolarů. Nyní se jejich hodnota vyšplhala na 160 miliard dolarů. Technologický gigant Apple se v pondělí večer stal první veřejně obchodovanou společností, jejíž tržní hodnota překročila hranici tří bilionů dolarů.        

Tweet dne

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) v úterý poprvé jednal se zahraničním partnerem, konkrétně s francouzským ministrem vnitra Géraldem Darmaninem. Řešili spolu zejména letošní předsednictví Česka a Francie v Radě Evropské unie.

Stane se dnes

  • V Las Vegas začíná největší světový veletrh spotřební elektroniky CES. Potrvá do 8. ledna. Zástupci některých velkých technologických společností v čele s Amazonem či Meta Platforms se však akce kvůli pandemické situaci fyzicky nezúčastní.
  • Pokračuje návštěva šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella na Ukrajině. Dnes by se měl Borrell osobně setkat s představiteli tamní vlády v Kyjevě. Smyslem návštěvy je především podpořit Ukrajinu vůči ruské agresi. 
  • Spolkový úřad pro motorová vozidla zveřejní výroční bilanci německého automobilového trhu.
  • Na burze v Šanghaji se ode dneška obchoduje s akciemi čínské telekomunikační společnosti China Mobile. Její primární veřejná nabídka akcií je v Číně největší za posledních nejméně deset let.