Sázka na Brazílii finančníkům nevyšla, Němcům věřila jen PwC

Brazilský reprezentant Fernandinho po dalším gólu v zápase Brazílie-Německo.

Brazilský reprezentant Fernandinho po dalším gólu v zápase Brazílie-Německo. Zdroj: CTK

Klienti největších bank mohou jen doufat, že jejich experti jsou lepší v předpovídání trendů na finančních trzích a v jednotlivých ekonomikách než fotbalových výsledků. Vítězství Německa na mistrovství světa totiž nečekala mocná americká banka Goldman Sachs, švýcarská UBS, italská UniCredit ani Danske Bank či poradenská firma PwC. Všichni podle různých modelů favorizovali domácí Brazílii, kterou však v semifinále vypráskali právě Němci se skóre 7:1.

Němečtí fotbalisté si v neděli poradili i s Argentinou, kterou udolali 1:0 gólem v prodloužení, jejž vsítil střídající Mario Götze. Německý trenér Joachim Löw měl šťastnou ruku.

Jen poradenská PwC a finančníci, které v průzkumu oslovila agentura Bloomberg, věřili, že se Němci dostanou do finále. Banky neuhodly ani kompletní semifinálovou čtveřici, protože nikdo nečekal úspěch Nizozemska. V semifinále se věřilo buď týmu Španělska, nebo Uruguaye.

Obhájci titulu ze Španělska se ze šampionátu překvapivě poroučeli už po skončení skupiny a Uruguay po osmifinálovém zápase s Kolumbií.

Vyšly překvapivé tipy

Na druhou stranu ale bankéřům vyšly velice překvapivé tipy. Danske Bank správně odhadla, že ze skupiny G postoupí do vyřazovacích bojů s favorizovaným Německem tým USA. „S tím zásadně nesouhlasím,“ komentoval před mistrovstvím světa tip dánských analytiků hlavní bookmaker sázkové kanceláře Fortuna Ondřej Vích. Fortuna věřila Německu a Portugalsku.

Vích naopak považoval za černé koně Belgii (stejně jako konkurenční Tipsort) a Nizozemsko, což se ukázalo jako správný odhad. Nizozemsko totiž vypadlo až v semifinále na penalty s Argentinou, která ve čtvrtfinále ukončila rovněž pouť belgického týmu.