Sázka na Singapur se Turnaji mistryň vyplatila

Serena Williams

Serena Williams Zdroj: Yann Caradec, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Letošní tenisový Turnaj mistryň, který skončil o minulém víkendu, byl nejlepším ročníkem v historii z hlediska zájmu diváků i výše dotace. Poprvé se turnaj konal v Singapuru a zcela splnil očekávání, která do něj organizace WTA vkládala. Návštěvnost poprvé přesáhla hranici sto tisíc diváků.

Závěrečný podnik sezony, pro nějž se v Česku užívá termín Turnaj mistryň, je jedním z nejdůležitějších v celém kalendáři, především z pohledu finančního. Generální ředitelka WTA Stacey Allasterová uvedla, že finálový turnaj pro WTA generuje 35 procent čistých provozních výnosů. „Je to pro nás nesmírně důležitý turnaj. Poprvé se konal v Singapuru a toho jsme chtěli využít. Připravili jsme celoroční reklamní kampaň, která nás stála desítky milionů dolarů, ale vyplatilo se to,“ uvedla Allasterová.

Singapur byl zvolen novým pořadatelem turnaje loni v květnu, celkem se o organizaci ucházelo 43 měst z celého světa. WTA zvolila Singapur a měla velká očekávání. „Jde o největší a nejvýznamnější partnerství v historii ženského tenisu,“ uvedla loni Allasterová. Čísla její slova potvrzují. Předchozí tři ročníky turnaje se konaly v Istanbulu a organizace z toho měla 14 milionů dolarů. Nyní WTA obdrží během pěti let 70 milionů dolarů.

Organizace ve spolupráci se singapurskými pořadateli uzavřela hned pro první ročník Turnaje mistryň smlouvy s mnoha významnými partnery. Většina z nich potrvá po celých pět ročníků turnaje v Singapuru. Hlavním partnerem podniku je společnost BNP Paribas, která patří mezi největší sponzory tenisu vůbec. Partnery turnaje jsou rovněž lokální developer SC Global Development, banka OCBC Bank, automobilka BMW, Oriflame či Rolex.

Odměna pro vítězku Turnaje mistryň (tisíce dolarů)
1972 25
1983 80
1995 500
2001 750
2014 1800

Pětileté setrvání turnaje na jednom místě je nejdelší od roku 2000, kdy Turnaj mistryň opustil svůj domov. Tím byl od sedmdesátých let minulého století New York. Dohoda mezi WTA a pořadatelem posledního turnaje sezony však nezahrnuje jen organizaci Turnaje mistryň, ale také mnoha dalších podniků, například exhibičního turnaje legend.
„Asijský region je pro nás velice zajímavý. Po zkušenostech s turnaji WTA v Jižní Koreji, v Číně a v Japonsku je nyní i Singapur dobrá volba,“ vysvětlila Allasterová.

Hned první ročník v Singapuru ukázal možnosti turnaje. Tenistky si rozdělily rekordní finanční odměnu. Celkem se hrálo o 6,5 milionu dolarů, proti loňsku tedy dotace vzrostla o půl milionu. Největší porci, 1,8 milionu dolarů, si odvezla vítězka Serena Williamsová, která v turnaji triumfovala už popáté. Turnaj během deseti dní navštívilo 129 tisíc diváků. Dosud nejvyšší návštěvu vykázal v roce 2012 Istanbul. Tehdy přišlo do hlediště během celého turnaje 73 tisíc diváků.