Sběrny papíru jsou přeplněné, Čína už evropský odpad nechce

Papír

Papír Zdroj: Profimedia

Nové čínské limity na dovoz odpadu ze zahraničí, které začaly platit na konci loňského roku, se začínají projevovat na evropském kontinentu. Země, které byly zvyklé posílat tuny papíru na východ, nyní bojují s plnými sběrnami. 

V roce 2016 vyprodukovaly státy Evropské unie více než 56 milionů tun papírového odpadu, z toho osm milionů putovalo ke zpracování do Číny. V nejlidnatější zemi světa recyklovaný papír sloužil především k produkci kartonů a obalových materiálů, aby se společně s čínským zbožím znovu vrátil do Evropy. V případě plastového odpadu do Číny mířilo asi 1,6 milionu tun z celkových 8,4 milionu, pod novou legislativou se jedná o pokles v řádu desítek procent.

„Všechna naše třídící centra jsou přeplněna, zásoby překračují povolené limity,“ řekl pro server Politico.eu Pascal Gennevieve z francouzské recyklační organizace. Podle něj situaci zhoršila ještě skutečnost, že Číňané omezili import odpadu v období Vánoc, kdy ho Evropa produkuje nejvíce.

Právě limity týkající se kartonu nejhorší kvality nastavila Čína ještě výš, než Evropská unie. Donutila ji k tomu především bující střední třída ve velkých městech, která nyní více než kdy dříve řeší otázky recyklace, čistoty ovzduší a udržitelného rozvoje, připomíní Politico. Ambicí této vrstvy tak v posledních letech není nic jiného, než snaha stát se světovou jedničkou v recyklaci, připomíná Politico. Soustředí se tak především na zpracování vlastního odpadu.

S aktuálním problémem se státy napříč Evropskou unií potýkají rozdílně. Zatímco Nizozemsko, které patří mezi nejefektivnější zpracovatele odpadu, problém příliš nepociťuje, například Irsko nebo Řecko situaci řeší intenzivněji. Ještě významněji se pak dotýká Velké Británie, která musí vypracovat vizi odpadového hospodářství pro dobu po vystoupení z EU.

Nadbytek evropského odpadu se projevil také na jeho ceně, která oproti minulým měsícům klesla. Odborníci proto upozorňují, že čím dál víc nekvalitního odpadu může končit ve spalovnách nebo na skládkách na východě Evropy, například v Bulharsku.
Podobně jako Čína totiž reagují i ostatní země, do kterých by bylo možné odpad dovážet. Vietnam přestal vydávat povolení na dovoz odpadu a malajská vláda dovoz odpadu upravila novou legislativou.

Potýkání s exportem odpadu do zahraničí nastává ve chvíli, kdy EU začíná s novou politikou pro recyklaci odpadu. Ta očekává, že v roce 2030 budou všechny plastové obaly recyklovatelné, jejich zpracování by tak mělo vytvořit 200 tisíc nových pracovních míst. Komise rovněž zvažuje, že zvýší daň na nerecyklované plasty tak, aby se jejich užívání významně omezilo. Strategie však počítá i s omezením ostatních obalových materiálů.