Schvalovat pomoc Řekům bude i Španělsko, ač jeho souhlas není nutný

Španělský premiér Marian Rajoy

Španělský premiér Marian Rajoy Zdroj: CTK

Dohodu mezi eurozónou a Aténami o záchranném programu pro předlužené Řecko posoudí také španělský parlament, ačkoli jeho souhlas nebyl nutný. Španělský premiér Mariano Rajoy ale prohlásil, že parlamentu dohodu předloží k debatě a k možnému schválení, neboť španělský podíl na pomoci bude značný. Případné hlasování se ovšem podle ministra hospodářství neuskuteční dříve než v polovině srpna.

„Ačkoli tento postup není v naší zemi povinný, mám v úmyslu dohodu předložit parlamentu k debatě a k možnému hlasování, neboť půjde o mnoho prostředků, o jejichž ručení budou španělští daňoví poplatníci požádáni,“ řekl Rajoy v parlamentu, kde se opírá o většinu mandátů.

Ministr hospodářství a konkurenceschopnosti Luis de Guindos uvedl, že očekává rozhodnutí euroskupiny o nové pomoci Řecku do poloviny srpna. „Ovšem asi ne před 12. nebo 13. (srpnem),“ citoval ministra španělský tisk. Debata ve španělském parlamentu by se tak prý mohla konat nejdříve v polovině příštího měsíce. Podíl Španělska na pomoci Řecku by mohl činit asi dvanáct procent, dodal de Guindos.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

O pomoci pro Řecko musí rozhodnout parlamenty v několika zemích eurozóny, mimo jiné v Německu či Francii. Ve Francii je hlasování naplánováno na dnešek. Německý Spolkový sněm bude o zahájení jednání s Řeckem hlasovat tento pátek. Naopak v Belgii, Portugalsku či Španělsku není souhlas zákonodárců zapotřebí.

Řecko se v pondělí s věřiteli dohodlo na podmínkách nové dohody v rámci Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Země ale musí před samotným dojednáním pomoci schválit klíčové reformy, o kterých bude řecký parlament hlasovat již dnes.

V Řecku prozatím zůstávají kvůli nedostatku hotovosti uzavřené banky, podle ministerstva financí tomu tak bude i ve čtvrtek. Zatím není jasné, kdy vynucené bankovní prázdniny skončí. Stane se tak tehdy, až Evropská centrální banka (ECB) navýší limit nouzového financování řeckých bank.