Schwarzenberg chce Sýrii pomoci, ale ne skrze intervenci

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Anna Vackova

Cílem zemí, které se dnes sešly v Tunisu, by mělo být ochránit Syřany před jejich režimem, ale mezinárodní společenství by nemělo samo do syrského konfliktu násilně vstupovat. Po svém projevu na konferenci skupiny Přátelé Sýrie v Tunisu to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle něhož řešení musí Syřané nalézt sami

„Na jedné straně se musíme pokusit ochránit obyvatelstvo před jeho prezidentem (Bašárem Asadem),“ řekl Schwarzenberg v telefonickém rozhovoru. „Ale měli bychom se také vyvarovat násilí z naší strany. Je to problém, jehož řešení musí najít Syřané sami s podporou okolních zemí,“ dodal český ministr.

Nestaví se ani proti řešení, které by zahrnovalo imunitu a azyl pro syrského prezidenta. „Všechno, co povede k ukončení bojů, je dobré,“ řekl Schwarzenberg v souvislosti s návrhem tuniského prezidenta Munsifa Marzúkího, který vyzval k udělení imunity Asadovi a jeho rodině.

„Je třeba hledat politické řešení, jako je poskytnutí právní imunity syrskému prezidentovi, jeho rodině a příslušníkům jeho režimu, stejně jako místa, kam by se mohl uchýlit a které by mohlo nabídnout Rusko,“ řekl Marzúkí na úvod konference, které se účastní přes 60 států.

Protesty v Sýrii trvají od loňského března. OSN v lednu odhadlo, že během loňského roku bylo usmrceno při konfliktu 5400 lidí. Od té doby zahynuly další stovky lidí. Syrští aktivisté odhadují počet obětí na 7300, ale toto číslo není možné ověřit, protože syrské úřady brání novinářům informovat z míst bojů.