Šéf Evropské centrální banky: Oživení ekonomiky eurozóny je v nedohlednu

Mario Draghi

Mario Draghi Zdroj: ctk

Evropská centrální banka
Ilustrační foto
Mario Draghi
Mario Draghi
5
Fotogalerie

Ekonomika eurozóny nevykazuje žádné přesvědčivé důkazy oživení a přetrvávající pokles zpracovatelského průmyslu by mohl ohrozit zbytek ekonomiky. Na jednání výboru pro hospodářské záležitosti Evropského parlamentu to v pondělí prohlásil odcházející šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

"Nedávné údaje a ukazatele budoucího vývoje - jako nové vývozní objednávky ve zpracovatelském průmyslu - nevykazují pro blízkou budoucnost přesvědčivé signály oživení růstu a bilance rizik pro výhled růstu zůstává nakloněna směrem dolů," prohlásil Draghi.

Draghi se tak před europoslanci snažil ospravedlnit nejnovější stimulační opatření, která jeho banka představila tento měsíc. ECB před dvěma týdny snížila úroky na nové rekordní minimum a oznámila obnovení programu nákupu dluhopisů. Nechala také otevřené dveře dalšímu snížení úroků v naději, že nižší náklady na úvěry podpoří výdaje, ekonomický růst a nakonec i inflaci.

Draghi dodal, že sektor služeb, tedy páteř domácí ekonomiky zemí eurozóny, se zatím zdá být odolný. Nicméně vůči problémům v exportních sektorech nezůstane imunní trvale. "Čím déle bude oslabení ve zpracovatelském sektoru přetrvávat, tím větší jsou rizika, že zpomalení bude mít vliv i na další sektory ekonomiky," dodal Draghi.

Protože ECB už vyčerpala velkou část své palební síly pro boj se slabým růstem, Draghi zopakoval svoji výzvu k posílení role fiskální politiky, tedy hospodářské politiky jednotlivých států. To by podle něj mělo ulevit monetární politice, kterou má na starosti centrální banka.

Draghi rovněž upozornil na výhody centralizovaného fiskálního nástroje, jako je federální rozpočet Spojených států, jako důležitého nástroje pro zmírnění negativních dopadů hospodářských cyklů. ECB podle něj nefunguje ve vakuu a eurozóna potřebuje soudržnou hospodářskou strategii, která doplní a posílí účinnost monetární politiky, napsala agentura Reuters.