Šéf McDonald's Don Thompson končí, řetězec bojuje s odlivem zákazníků

Don Thompson

Don Thompson Zdroj: CTK

Americká společnost McDonald's, která má za sebou jeden z nejtěžších roků vůbec, mění šéfa. Dosavadní ředitel Don Thompson rezignoval kvůli neuspokojivým výsledkům firmy. Na Thompsonovo místo od března zamíří první viceprezident Stever Easterbrook.

Jednapadesátiletý Thompson pracoval ve firmě od roku 1990. Výkonným ředitelem se stal v červenci 2012 s jediným cílem - znovu nastartovat tržby společnosti. To se z řady důvodů nepovedlo. Před několika dny globálně působící firma oznámila propad celoročního zisku o 15 procent na 4,7 miliardy dolarů, jde o první pokles po 12 letech.

Thompsonův konec tak byl delší dobu očekávaný, jak uvedla analytička Sara Senatorová. „Nemyslím, že by to příliš velké překvapení. Možná v načasování, ale určitě ne v provedení,“ prohlásila.

Novým šéfem bude od března 2015 Steve Easterbrook, bývalý účetní, který nastoupil do McDonaldu v Londýně v roce 1993. V roce 2006 se stal šéfem firmy ve Velké Británii. O rok později si k tomu přibral také pobočky v Irsku, Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku a na Islandu. V roce 2010 už zodpovídal za sedm tisíc restaurací v 39 zemích Evropy. Easterbrook v současnosti působí jako první viceprezident. Zároveň řídí globální aktivity týkající se marketingu a nabídky pokrmů.

Akcie, které za celý loňský rok klesly o šest procent, v reakci na oznámenou změnu vedení poskočily o 3,2 procenta nahoru. Ve čtvrtek ráno byly na úrovni 88,78 dolaru za akcii.

Řetězec přichází o zákazníky

Největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením má za sebou jeden z nejtěžších roků za poslední desítky let. Firma se potýkala s tuhou konkurencí a následky potravinového skandálu v Číně a tržby i zisk jí v loňském posledním kvartálu klesly. Společnost uvedla, že v tomto roce hodlá podniknout kroky, které by jí měly pomoci ušetřit peníze a přivést zpět zákazníky.