Šéf německé kontrarozvědky: KLDR využívala velvyslanectví ke zdokonalování jaderného programu

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ctk

Severní Korea využívala své velvyslanectví v Berlíně k tomu, aby si obstarávala součástky, které potřebuje pro svůj raketový a jaderný program. Rádiu NDR to řekl Hans-Georg Maassen, šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci kontrarozvědky. BfV podle něj tyto aktivity zastavila.

"Bohužel jsme zjistili, že odtamtud vycházely aktivity směřující k pořízení věcí, které měly z našeho pohledu sloužit v raketovém a částečně i jaderném programu," řekl Maassen o velvyslanectví KLDR, které stojí v těsné blízkosti české ambasády v centru Berlína.

Podle Maassena lidé ze severokorejského zastupitelského úřadu nakupovali nejčastěji zboží, které je možné použít pro civilní, ale zároveň i vojenské účely, takzvané technologie dvojího použití (dual use).

"Pokud něco takového zjistíme, zamezíme tomu," vysvětlil Maassen, jak jeho úřad v takových případech postupuje. "Nemůžeme ale zajistit, že se nám to podaří odhalit a zabránit tomu ve všech případech," dodal s tím, že lze předpokládat, že součástky potřebné pro raketový program si KLDR obstarává "i na jiných trzích".

Kvůli zkouškám mezikontinentálních balistických raket čelí Pchjongjang mezinárodním sankcím. Naposledy je Rada bezpečnosti OSN zpřísnila loni v prosinci.