Šéf OSN: Je třeba ukončit okupaci palestinských území

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nabádá Izraelce i Palestince, aby zachovali chladnou hlavu a dál neeskalovali násilí. Šéf OSN se po schůzce s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem včera setkal i s prezidentem Palestiny Mahmúdem Abbásem. Oba politiky se snažil přimět k tomu, aby učinili přítrž krvavým incidentům posledních týdnů. Na tiskové konferenci v Ramalláhu odsoudil „nenávistný přístup“ obou znesvářených stran.

Prohlásil také, že odezva Izraelců na palestinské útoky nožem jen „zhoršila už tak obtížnou situaci“. Pan Ki-mun během návštěvy opakovaně zdůrazňoval nutnost udržet na Chrámové hoře status quo.

Svaté místo muslimů i Židů je po léta jablkem sváru, nachází se zde proslulá mešita al-Aksá a Zeď nářků. Nepokoje zejména mladých Palestinců jsou zdůvodňovány nepodloženými zprávami, že přístup k mešitě bude omezen. Už nyní se na místo lidé dostanou jen skrz jedinou bránu, kde hlídkuje izraelská armáda.

Pan Ki-mun: Nejpalčivější výzvou je zastavit vlnu násil a zabránit zabíjení

„Oběma vůdcům jsem důrazně připomněl naléhavou potřebu slovy i skutky potvrdit, že jsou partneři usilující o mír,“ prohlásil tajemník OSN. „Nejpalčivější výzvou je nyní zastavit probíhající vlnu násilí a zabránit dalším úmrtím.“ Dalším krokem pak podle něj musí být politické řešení situace včetně ukončení okupace palestinského území.

Abbás vyzval Izrael k přísnému dodržování pravidel na Chrámové hoře. „Trvalá okupace a agrese na svatých místech otevírá dveře náboženskému konfliktu, který už bohužel nastal,“ řekl palestinský předák.

Netanjahu naproti tomu odmítá, že by za násilí mohla bezpečnostní opatření na hoře. „Nejde o osady, nejde ani o mírový proces, za vším je jednoduše touha zničit stát Izrael,“ prohlásil a obvinil Abbáse z přilévání oleje do ohně nenávisti.