Šéf představenstva Lukoilu Maganov vypadl z okna. Podezřelá smrt oligarchy není ojedinělá

Šef představenstva ropné společnosti Lukoil Ravil Maganov s ruským prezidentem Putinem

Šef představenstva ropné společnosti Lukoil Ravil Maganov s ruským prezidentem Putinem Zdroj: Profimedia.cz

Ve čtvrtek ráno zemřel Ravil Maganov, šéf představenstva druhé největší ruské ropné firmy Lukoil. Vypadl z okna v šestém patře Ústřední klinické nemocnice v Moskvě, kde se léčil. Podezřelé okolnosti incidentu se zatím vyšetřují. Za podobně nejasných okolností už zemřelo několik dalších ruských milionářů.  

Ropný magnát na následky zranění na místě zemřel, jeho tělo objevili zdravotníci. Důvody, proč oligarcha vypadl z okna, zatím nejsou známy, probíhá vyšetřování tragédie. Zpravodajský server Mash na sociální síti Telegram napsal, že se Ravil Maganov léčil na terapeutickém oddělení se srdečními problémy. Také mu byla diagnostikována deprese. Je možné, že Maganov spáchal sebevraždu kvůli svým zdravotním problémům, uvedl list Kommersant.

Ve strukturách ropné společnosti Lukoil byl Maganov od roku 1993. V roce 2006 byl jmenován prvním viceprezidentem společnosti a v roce 2020 předsedou představenstva Lukoilu. Lukoil je největší ruská firma podnikající v oblasti těžby a zpracování ropy. Podle žebříčku Forbes Global 2000 se Lukoil v roce 2022 umístil na 167. místě mezi největšími společnostmi na světě.

Nejedná se přitom o první záhadné úmrtí vysoce postaveného ruského manažera poslední doby. Nejstarší běloruský týdeník Naša Niva dokonce zveřejnil seznam šesti podezřelých úmrtí spojených s ruským byznysem. Část zesnulých figurovala na předních postech ve velkých ruských plynárenských společnostech. Obětmi byli i členové jejich rodin.

Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?

Video placeholde
Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen? • Videohub

Například v dubnu tohoto roku byl nalezen oběšený milionář Sergej Protosenja ve Španělsku. Vedle něj ležela jeho žena a 18letá dcera. Místní policie se domnívá, že Protosenja mohl nejprve zabít své příbuzné a poté se oběsit. Jeho syn Fjodor však tuto teorii vyvrací. Protosenja dříve pracoval pro Novatek, jednoho z největších ruských producentů zemního plynu.

Dalším podezřelým případem je smrt vlastníka společnosti na dodávky zdravotnického vybavení Medstom Vasilije Mělnikova. Oligarchu, jeho ženu a dva synové, kterým bylo deset let a čtyři roky, byli nalezeni ubodáni ve svém bytě. I v tomto případě figuruje verze, kdy Mělnikov nejprve pobodal své příbuzné a poté se zabil. Ukrajinský server Glavred informuje i ​​o další možné příčině tragédie, kdy měl Mělnikova údajně zabít bývalý obchodní partner, se kterým měl podnikatel konflikt.