Senátor za Pět hvězd založil novou stranu. Zvažuje název Italexit

Gianluigi Paragone, nová výrazná osoba italské politiky

Gianluigi Paragone, nová výrazná osoba italské politiky Zdroj: Profimedia

Gianluigi Paragone, nová výrazná osoba italské politiky
Gianluigi Paragone, nová výrazná osoba italské politiky
3
Fotogalerie

Nejčerstvější přírůstek na italské politické scéně má jeden z hlavních bodů svého programu vystoupení Itálie z Evropské unie a odchod země od eura. „Na svědomí“ ji má senátor Gianluigi Paragone – donedávna v barvách „antisystémového“ hnutí Pět hvězd. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg Paragone uvedl, že strana může mít ve svém názvu či logu slovo Italexit, které klíčové body jeho politiky reprezentuje. 

Paragone plánuje novou stranu formálně ustavit v polovině července. „EU a euro byly nastaveny shora. Ubližuje to reálným ekonomikám, rodinám a zaměstnancům malých a středních firem,“ hlásí Paragone. 

Suverenita a pocit její ztráty jsou v Itálii citlivé téma. Pocit toho, že Itálie je unií opomíjena, se ještě znásobil v nynější koronakrizi. „Euro bylo ušité na míru Německu,“ tvrdí italský politik. „Sice máme svobodné volby, ale pak se musíme na národní úrovni podřídit politikám EU. Potřebujeme získat plnou kontrolu,“ dodává osmačtyřicetiletý někdejší novinář a televizní moderátor.

Kontrola je mantra, ke které se upínají politici propagující větší nacionalismus. Heslo „získat zpět kontrolu“ bylo ústředním mottem brexitové kampaně. Jedna z hlavních postav brexitu Nigel Farage by prý mohl být partnerem Paragoneho skupiny na celoevropské úrovni. Italexit je podle Paragoneho každopádně ve hře. „Nejdřív vystoupení z EU, pak odchod od eura,“ plánuje italský euroskeptik. 

„Paragone bude mít složitější úkol než například Farage. Jednak proto, že pro novou stranu na italské politické scéně není příliš místa, pak také proto, že Italové nemají tak hlubokou historii neshod s unií jako Britové. Mnoho Italů se samostatnosti bez unie navíc bojí,“ hodnotí ředitel konzultantské společnosti YouTrend Lorenzo Pregliasco.

Jak upozorňuje agentura Bloomberg, širší podpora pro tyto nápady mezi italskou veřejností zatím neexistuje. Průzkum Euromedia Research z minulého týdne uvádí, že téměř 60 procent Italů podporuje jednotnou evropskou měnu pro svou zemi. Dokonce více Italů než při předchozím měření věří celé EU. Aktuálně podporu unii vyjádřilo 39 procent oslovených, v dubnu to bylo pouze 27 procent.  

Nejbližší cíle pro novou stranu mají být parlamentní volby v roce 2023 a už příští rok boj o vedení římské radnice. Tam by chtěl Paragone porazit rovněž nově vzniklou stranu Italia Viva expremiéra Mattea Renziho, která má podle posledních průzkumů podporu asi čtyř procent voličů. 

Paragone byl poprvé do senátu zvolen v roce 2018, letos v lednu jej strana Pěti hvězd vyloučila ze svých řad, protože nepodpořil vládu v hlasování o rozpočtu, které bylo spojené s vyslovením důvěry kabinetu. 

Paragoneho nová strana bude na italské politické scéně jednoznačně nejvyhraněnější a nejkritičtější vůči EU. Jisté antipatie směrem k EU často ventiluje třeba největší opoziční strana v Itálii, antiimigrační Liga Severu. Neučinila ale z tohoto svého postoje oficiální program strany.