V Evropě se schyluje k řadě velkých firemních akvizic. Majitele může změnit i italská burza

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zákaz cestování

Diplomaté Evropské unie budou ve středu jednat o tom, zda povolí cestování do EU Američanům. Jedním z kritérií, podle kterých se budou rozhodovat, je reciprocita. Vzhledem k tomu, že Evropané stále nesmí do USA cestovat, může se stát, že EU zůstane pro občany USA uzavřena. Situace kolem pandemie je v EU různorodá. Itálie ohlásila nejnižší počet nově nakažených od února. Naopak v Německu zaznamenali prudký nárůst počtu nově nakažených.

Nové případy

Počet nových případů nákazy koronavirem napříč USA roste. Epicentry šíření jsou nyní Texas, Florida, Arizona a Kalifornie, nejlidnatější stát USA. I guvernér státu New Jersey Phil Murphy varoval, že počet lidí, které nakazí jeden nemocný, začíná opět růst. Proces otevírání americké ekonomiky se tam může zastavit.

Živý trh s firmami

Na evropském trhu fúzí a akvizic je rušno. Kolem čajového byznysu společnosti Unilever, zahrnujícího i známou značku Lipton, krouží řada zájemců včetně fondu KKR. Další cílem investorů může být provozovatel milánské burzy Borsa Italiana, kterou bude její majitel, London Stock Exchange, možná muset poslat do prodeje, aby vyhověl regulátorům. Koncern Volkswagen uvažuje o podání nabídky na síť autopůjčoven Europcar. Italská rodina Benettonů má hned několik zájemců o svůj podíl ve španělském provozovateli bezdrátové infrastruktury Cellnex Telecom.

První varování

Americké i evropské akce žene vzhůru očekávání, že vláda připracují další opatření na podporu ekonomiky. Objevují se ale první obavy z dalšího vývoje. Investoři přestávají věřit vládním dluhopisům jako formě zajištění proti pohybům na finančních trzích. Další se obávají, že rekordně „drahé“ akcie musí začít zlevňovat. A někteří varují před tím, že vládní podpora maskuje „zombie“ firmy, které byly v potížích už před pandemií.

Očekávané události

Evropské akcie pravděpodobně čeká slabší den, ukazuje předběžné obchodování. Zlato pokračuje v růstu a blíží se hranici 1800 dolarů za trojskou unci. Německý institut IFO zveřejní výsledky pravidelného průzkumu podnikatelské nálady, výsledky podobného šetření odhalí i stav francouzské ekonomiky.