Sestřelili jsme dvě izraelská letadla, tvrdí Syřané. Izraelci to popírají

Izraelské stíhačky F-16

Izraelské stíhačky F-16 Zdroj: CC BY SA 2.0: Israel Defense Forces via Wikimedia Commons

Syrská armáda tvrdí, že sestřelila izraelské vojenské letadlo a bezpilotní stroj. Izrael v noci na dnešek útočil na pozice syrského dělostřelectva v odvetě za pondělní incident, při němž dopadla syrská střela na část Golanských výšin kontrolovaných Izraelem. Jeho armáda zprávu o ztrátě letadel popřela.

Syrská agentura SANA oznámila, že izraelské letadlo zaútočilo na syrské pozice v jednu hodinu po půlnoci (o pondělní půlnoci středoevropského času) na jihu provincie Kunajtra, která leží u hranice. Syřané prý sestřelili jak toto letadlo, tak také bezpilotní stroj.

Izraelská armáda informaci popřela. Její mluvčí oznámil, že Izrael sice vyslal letadla nad Sýrii k odvetné akci, ale stroje nebyly syrskou palbou zasaženy. Syrská armáda prý proti nim bez úspěchu použila rakety typu země-vzduch.

V Sýrii platí od pondělního večera příměří, obyvatelé izraelských pohraničních oblastí ale tvrdí, že ze syrské strany hranice je stále slyšet palba. Podobné incidenty jako ten pondělní se staly také minulý týden a Izrael na ně vždy odpověděl palbou na cíle v Sýrii.

Příměří, které dojednaly minulý týden Rusko s USA, stanice CNN charakterizuje jako velmi křehké. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) je dnes klid zbraní dodržován, avšak místní koordinační výbory, které sledují situaci přímo ze Sýrie, nikoli z exilu jako SOHR, tvrdí, že z Halabu byla slyšet střelba. Také státní syrské sdělovací prostředky uvedly, že povstalci v Halabu příměří porušují.

Příměří má v první fázi podle dohody trvat 48 hodin a pak má být prodlužováno. Syrská armáda v pondělí oznámila, že klid zbraní potrvá sedm dní.