Seurat, Cezanne, Klimt. Sbírka umění spoluzakladatele Microsoftu pokořila aukční rekord

Nejdražší obraz ze sbírky Paula Allena,  Les Poseuses, Ensembles od Georgese Seurata, se vydražil za bezmála 150 milionů dolarů

Nejdražší obraz ze sbírky Paula Allena, Les Poseuses, Ensembles od Georgese Seurata, se vydražil za bezmála 150 milionů dolarů Zdroj: profimedia.cz

La montagne Sainte-Victoire od Paula Cezanna se vydražila za 138 milionů dolarů
2
Fotogalerie

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů. Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala televizní stanice CNBC.

Sbírku tvořilo 150 pečlivě vybraných děl tvůrců od renesance až po současnost, přičemž pět obrazů se v aukční síni Christie's prodalo za více než 100 milionů dolarů. Po prvním dni činil součet hodnoty prodaných děl z Allenovy sbírky 1,5 miliardy dolarů.

Nejdráže prodanou položkou se stalo plátno impresionisty Georgese Seurata s názvem Modelky z roku 1888, za nějž nový majitel vydal 149,2 milionu dolarů včetně poplatků. Některá díla se prodala za troj- až čtyřnásobek vyvolávací ceny. V případě několika umělců včetně Vincenta van Gogha, Edwarda Steichena a Gustava Klimta šlo o nejvyšší částky, za které byla jejich díla kdy vydražena.

La montagne Sainte-Victoire od Paula Cezanna se vydražila za 138 milionů dolarů La montagne Sainte-Victoire od Paula Cezanna se vydražila za 138 milionů dolarů|profimedia.cz

Dosavadní nejdražší vydražená umělecká kolekce byla sbírka umění Harryho a Lindy Macklowových, kterou loni aukční síň Sotheby’s rozprodala za 922 milionů dolarů. Allenova sbírka tak stanovila nové aukční maximum s velkým náskokem.

Allen, který zemřel v roce 2018 ve věku 65 let, svou sbírku budoval desítky let a v závěti stanovil, aby výtěžek z prodeje putoval na charitu. Allen patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Bill Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely.