Severní Makedonie je v NATO, stala se třicátým členem aliance. EU s ní navíc zahájila přístupové rozhovory

Severní Makedonie se v pátek stala 30. členem NATO. Západobalkánské zemi se kvůli řeckým námitkám cesta do Severoatlantické aliance uvolnila až po loňské změně názvu státu. Její zástupci předali příslušné listiny na americkém ministerstvu zahraničí ve Washingtonu , aby mohly být v souladu s tradicí uloženy v depozitáři amerického Kongresu.

Původní Makedonie se na Republiku Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie, oficiálně přejmenovala loni v únoru, když vstoupila v platnost takzvaná prespanská dohoda. Ta ukončila letitý spor mezi Makedonií a Řeckem. Řekové název Makedonie, používaný sousední zemí od jejího odtržení od Jugoslávie v roce 1991, považovali za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Blokovali proto snahu Makedonie vstoupit do EU a NATO.

Protokol o přistoupení Severní Makedonie k alianci podepsali členové NATO už loni v únoru, následně její členství ratifikovalo všech 29 parlamentů členských států.

„Severní Makedonie je nyní součástí rodiny NATO, rodiny 30 zemí a téměř jedné miliardy lidí. Rodiny založené na jistotě, že ať čelíme jakýmkoli výzvám, společně jsme všichni silnější a bezpečnější,“ uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

V pondělí má být vlajka Severní Makedonie vztyčena vedle vlajek ostatních 29 členských zemí aliance v jejím bruselském sídle a také na velitelstvích NATO v belgickém Monsu a americkém Norfolku.

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski podle agentury AP s poukazem na koronavirovou krizi poznamenal, že jeho země nemůže vstup do NATO náležitě oslavit. „Ale toto je historický úspěch, který po třech desetiletích nezávislosti konečně potvrzuje makedonskou bezpečnost a zaručuje nám budoucnost. Blahopřeji vám všem. Zasloužíme si to,“ řekl Pendarovski národu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že členství Severní Makedonie v NATO „podpoří větší integraci, demokratickou reformu, obchod, bezpečnost a stabilitu v regionu“. Vstup Severní Makedonie podle Pompea rovněž potvrzuje ostatním uchazečským zemím, že „dveře NATO zůstávají otevřené těm zemím, které jsou ochotné a schopné podniknout reformy nezbytné pro splnění vysokých standardů NATO a přijmout odpovědnost i výhody vyplývající z členství“.

Pro Makedonii byl tento týden vůbec významný. Ve čtvrtek lídři Evropské unie souhlasili se zahájením přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a také s Albánií.