Chudá Severní Makedonie chce být evropskou konopnou velmocí

Podnikatelé se v Severní Makedonii vrhají na pěstování léčebného konopí (ilustrační foto)

Podnikatelé se v Severní Makedonii vrhají na pěstování léčebného konopí (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Podnikatelé se v Severní Makedonii vrhají na pěstování léčebného konopí (ilustrační foto)
Podnikatelé se v Severní Makedonii vrhají na pěstování léčebného konopí (ilustrační foto)
Podnikatelé se v Severní Makedonii vrhají na pěstování léčebného konopí (ilustrační foto)
Někdejší severomakdenoský premiér Zoran Zaev je obviňován z přidělování konopných licencí známým
5
Fotogalerie

Unijní země se před pár dny dohodly se Severní Makedonií na zahájení přístupových rozhovorů, cesta státu do evropského společenství je však ještě dlouhá. Mnohem dřív by se tam ale mohl dostat její nový vývozní artikl, marihuana. Skopje věří, že obchod s konopím pro léčebné účely může pomoci ekonomice chudé země. Některé společnosti už stavějí velké haly pro jeho pěstování, potřebují však úpravu legislativy.

Země legalizovala pěstování marihuany pro léčebné použití už v roce 2016. Od té doby udělila několik desítek licencí k její produkci. „Očekáváme, že konopný průmysl by mohl tvořit procento ekonomiky,“ plánoval ministr zdravotnictví Venko Filipče.

„Je to velmi výnosný byznys, který nevyžaduje mnoho dřiny a má budoucnost,“ řekl už před časem Slave Ivanovski agentuře Reuters. Podnikatel dříve patřil mezi největší vývozce rajčat a paprik, pak ho ale zlákala vidina výnosného obchodu s konopím. Do nákupu půdy a technologií investoval deset milionů eur a tvrdí, že největší výzvou je dosažení požadované kvality výpěstků.

Aby dosáhl svého snu, tedy exportu do Německa a Polska, musí produkovat konopí, které splní mezinárodní standardy. Pro přístup na unijní trh potřebují dovozci konopí certifikaci GMP Evropské agentury pro léčivé přípravky, jde o soubore norem, které musí splnit. 

Nové příležitosti se nechytají jen zemědělci, The New York Times přinesl tento týden reportáž ze stavby velké pěstírny v opuštěné industriální zóně ve Skopje. Staví ji společnost Pharmacon, kterou reprezentuje někdejší instruktor kendó Zlatko Keskovski. Firma má v plánu v hale produkovat sedmnáct tun marihuany ročně v hodnotě padesáti milionů dolarů. Už je dopředu dohodnutá se zájemci o sklizeň v Německu, Polsku i Británii.

Keskovski tvrdí, že stavbu nyní přibrzdila pandemie koronaviru, hlavní překážku k rozjetí byznysu ale představuje vláda. „Všem řekli, že se jedná o obrovskou příležitost pro nové odvětví. Slíbili, že během pár měsíců vznikne dobrý zákon. Už jsou to ale skoro dva roky,“ postěžoval si americkému deníku.

Problém je podle něj v tom, že současný zákon umožňuje pouze produkci marihuanového oleje, výtažků a tinktur, které tvoří jen zhruba třetinu trhu s konopím. Největší poptávka je po konopných palicích vhodných ke kouření. Jejich prodej a vývoz však v zemi stále zůstává zakázán. Změnu legislativy mimo jiné brzdí obvinění z korupce. Opozice tvrdí, že někdejší premiér Zoran Zaev, který odstoupil v lednu, uděloval licence svým příbuzným a známým.

Zemi nyní vede úřednická vláda, která slibovala, že se zákon změní v dubnu. Kvůli koronaviru ale už byly odloženy dubnové volby a země má nyní dost jiných starostí. Někteří podnikatelé přitom očekávali brzké schválení normy, a tak už pěstovali konopí do zásoby. Pokud ho nebudou moci brzy prodat, budou ho muset spálit.