Silový postup vede do slepé uličky. Rusko prý hledá lepší řešení severokorejské krize

KLDR

KLDR Zdroj: reuters

Severokorejská raketa.
Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády.
Severokorejští vojáci a symboli moci.
Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
6
Fotogalerie

Rusko se v zákulisí snaží nalézt politické řešení krize kolem Severní Koreje, řekl představitel ruského ministerstva zahraničí. Silový postup, který zvolily Spojené státy, podle něj vede do slepé uličky. Do Moskvy údajně k jednání míří vysoký severokorejská diplomatka.

Severokorejská krize nemá vojenské řešení, potvrdil diplomat Michail Uljanov dosavadní přístup Moskvy, který se Rusko snaží prosadit na půdě Rady bezpečnosti OSN. Rusko se připojilo k sankcím, které Rady bezpečnosti OSN schválila po šestém severokorejském jaderném testu, jakékoli pokusy řešit problém silou ale opakovaně odmítá.

Vojenský konflikt na Korejském poloostrově by měl katastrofální následky, řekl novinářům Uljanov. Metoda sankcí, které mají blokovat pokusy Pchjongjangu získat jaderný arzenál, se podle něj téměř vyčerpala.

O zákulisním jednání Moskvy Uljanov neprozradil žádné podrobnosti. "Toto úsilí pokračuje, z pochopitelných příčin je neveřejné. Snažíme se aspoň o to, abychom situaci vyvedli do přijatelné polohy," konstatoval.

Do Moskvy mezitím zamířil vysoce postavený severokorejská diplomatka Čo Son-ki, která má jednat se svými partnery na ruském ministerstvu zahraničí.  Jednání s velvyslancem pro zvláštní úkoly Olegem Burmistrovem se má uskutečnit dnes nebo ve středu.