Škrty se španělské vládě nehodí, žádá Brusel o odklad pro snížení deficitu

úřadující španělský premiér Mariano Rajoy na volebním plakátu

úřadující španělský premiér Mariano Rajoy na volebním plakátu Zdroj: ctk/AP

Španělsko chce požádat Evropsku komisi, aby mu poskytla další rok na snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu. Napsal to list El País s odvoláním na zdroje z vlády. Loňský schodek skončil výrazně nad plánem a vláda by musela před dalšími pravděpodobnými volbami přijmout nová nepopulární úsporná opatření, pokud by chtěla splnit letošní cíl.

Deficit veřejných financí Španělska loni dosáhl 5,2 procenta HDP. Madrid tak navzdory silně rostoucí ekonomice a ujišťování úřadující vlády Mariana Rajoye nesplnil slib dostat jej na 4,2 procenta ročního výkonu ekonomiky. Pokud by vláda chtěla letos snížit deficit na slíbených 2,8 procenta HDP, musela by pomocí snížených výdajů či zvýšených daní získat dodatečných asi 23 miliard eur (620 miliard korun).

Podle El País chce vláda požádat komisi, aby zmírnila cíl pro letošní rok na 3,7 procenta HDP. Madrid musí poslat nejnovější prognózy vývoje ekonomiky a veřejných financí do Bruselu do konce dubna. Zprávu agentuře Reuters nikdo z vlády oficiálně nekomentoval.

Finance pod kontrolou

Brusel ale bude chtít vidět, že vláda v době politické nejistoty dokáže udržet státní finance pod kontrolou. Od prosincových voleb nejsou politické strany schopny vytvořit novou vládní koalici a pozorovatelé čekají další volby do poloviny roku.

Španělsko v minulých letech přestálo bankovní krizi i hospodářskou recesi a Rajoyova konzervativní vláda deficity snižovala výrazným omezováním výdajů. Cíle stanovené Bruselem se jí však přesto moc plnit nedařilo. Španělská ekonomika v loňském roce vzrostla o 3,2 procenta, což byl její nejvýraznější růst od začátku ekonomické krize z roku 2008.

Rozpočtové schodky Španělska:

Zdroj: ieconomics.com