Slovenská vláda schválila návrh na zavedení EET, podnikatelé změny kritizují

EET

EET Zdroj: profimedia.cz

EET
2
Fotogalerie

Slovenská vláda dnes schválila návrh na zavedení plnohodnotné elektronické evidence tržeb (EET) podnikateli. Od opatření si slibuje omezení daňových úniků. Obdobný systém spustila Česká republika v roce 2016.

Firmy na Slovensku až na výjimky již léta musejí zaznamenat hotovostní tržby do registračních pokladen. Ty budou nově povinně napojeny prostřednictvím internetu na systém finanční správy, která tak získá nepřetržitý přístup k údajům z pokladen. Pro stávající podnikatele bude používání takzvané e-kasy po schválení parlamentem povinné od července příštího roku, dobrovolně budou moci vstoupit do elektronické evidence tržeb od dubna.

Od zavedení e-kasy očekává slovenské ministerstvo financí zvýšení příjmů státu z daní zhruba o 120 milionů eur (3,1 miliardy korun) ročně.

„Předpokládáme i jednorázové náklady (pro podnikatele). Podle našich informací 80 procent v současnosti používaných pokladen je vhodných na on-line propojení, bude se vyžadovat aktualizace software a zařízení,“ řekl novinářům ministr financí Peter Kažimír.

V současnosti firmy na Slovensku údaje o tržbách evidují pouze v paměti pokladen. Slovenská finanční správa v minulosti odhalila více případů manipulace s pokladnami, jejichž cílem bylo snižovat vykázané tržby podnikatelů a následně i daní. Právě takovým podvodům by měla EET zabránit.

Slovenští podnikatelé připravované změny kritizovali. Například by uvítali delší dobu na zavedení nového systému a také upozornili, že v uplynulých letech museli investovat do modernizace stávajících pokladen.

Částečnou elektronizaci evidence tržeb na Slovensku zajistila takzvaná virtuální registrační pokladna. Jde o aplikaci, která byla zavedena před třemi lety a která umožňuje podnikatelům evidovat tržbu přes internet. Podnikatel se tak může rozhodnout, zda bude používat registrační pokladnu nebo zmiňovanou aplikaci.

V České republice začala elektronická evidence tržeb platit na začátku prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení, od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodě a maloobchodě. Ústavní soud loni zrušil plánovaný náběh třetí a čtvrté etapy EET. Dosluhující šéf slovenské finanční správy František Imrecze dříve řekl, že slovenský model připravované plnohodnotné elektronické evidence tržeb umožní lepší kontrolu podnikatelů než zmiňovaný systém v Česku.