Slovenské firmy dostaly úlevy i na stávající pracovní místa

chudnoucí zaměstnanci

chudnoucí zaměstnanci Zdroj: profimedia.cz

Celkem desítka firem dostala od vlády souhlas na čerpání daňových úlev v objemu 121,19 milionu eur. Novinkou je možnost jejich využití i na už vytvořená pracovní místa v zájmu zachování zaměstnanosti, což se týká dvou hráčů na trhu – společností Samsung a Mondi. Právě toto byl jeden z důvodů, proč se kabinet několik týdnů nedokázal domluvit.

Ministr práce Ján Richter se totiž obával, že firmy propustí pracovníky, na které podporu nedostanou. Nakonec se však podvolil. „Máme garanci, že během čerpání stimulů firmy nebudou propouštět,“ zdůvodnil svůj souhlas.

Navrhovatel opatření, rezort hospodářství, si kritiku vysloužil i od podnikatelů. Šéf Republikové unie zaměstnavatelů Marián Jusko považuje celý proces za neodůvodněný a znevýhodňující ostatní zaměstnavatele působící na Slovensku.

Vybrané firmy totiž dostanou úlevu ve formě nulové sazby daně, zatímco na ostatní připravila vláda bič. Od příštího roku jim chce zvýšit daň z příjmů z aktuálních 19 na 23 procent, hodlá zpřísnit různé poplatky i zákoník práce. Podnikatelé odsuzují celou politiku investiční podpory, protože ničí konkurenční prostředí a většinou pomáhá zahraničním firmám. Nejproblematičtější součástí stimulů je podle Juska právě jejich poskytnutí na už existující místa, k čemuž dosud žádná vláda nepřistoupila.

„V životě se setkáváme s takovýmto problémem na každém kroku, proč ten ne, nebo proč ano. Firmy předložily návrhy, a ty, které prošly procesem, dostaly stimuly,“ vzkázal jim ministr hospodářství Tomáš Malatinský, který před nástupem do funkce působil v čele sdružení podnikatelů. Zaměstnavatelé ho ale žádají o přehodnocení politiky poskytování investiční pomoci, na čemž ministerstvo aktuálně pracuje. Rezort chce legislativu zpřehlednit, protože současné znění přímo nedovoluje podporu existujících míst, avšak ani nezakazuje.

„Určitě se v novém zákoně budeme touto problematikou zaobírat tak, aby nenastaly diskuze jako v tomto případě,“ avizoval Malatinský. Zároveň potvrdil, že ve stimulech se bude pokračovat i nadále. Slovensko totiž musí naplnit průmyslové parky vybudované za miliony eur a nemůže zastavit podporu, když ji poskytují i v ostatních evropských zemích.