Slovenské obchody mají své veřejné tabule hanby na internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Informace o potravinových kontrolách v konkrétních obchodech a zjištěných pochybeních jsou už veřejné. Ministerstvo zemědělství se totiž rozhodlo spustit internetový portál, kde si na mapě každý může najít svůj obchod. Odborníci ale web kritizují za nedostatečné informace, chybí například jasné pojmenování špatných výrobků. Mělo by se to ale změnit už s ohledem na to, že je stránka ve zkušební verzi.

Jejím spuštěním se uskutečnil návrh, který už před měsíci prosazoval exšéf ministerstva zemědělství Zsolt Simon. Vícekrát se neúspěšně pokoušel protlačit tabule hanby, které by stály přímo před obchody či v nich a obsahovaly by vypsané nedostatky v prodejně. Chtěl tak bojovat hlavně proti velkým řetězcům, ve kterých i poslední kontroly v září odhalily vysoké procento pochybení.

„Nejvíce nedostatků v potravinové vertikále se vyskytlo u hypermarketů a supermarketů, a to u čtvrtiny kontrol,“ informoval ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek s tím, že Státní veterinární a potravinová správa vykonala na pět tisíc kontrol. Zajímavostí je, že větší šanci najít pochybení mají inspektoři mimo pracovní dobu. Během ní učinili jen stovku kontrol, avšak ve více než polovině případů zjistili provinění. Špatně dopadly potraviny dovážené z Polska, Rakouska či Německa, což vede Jahnátka k ještě silnějšímu prosazování slovenských výrobků do obchodů. Na pult by se jich mělo dostat alespoň osmdesát procent z celkového počtu. „Chceme obnovit potravinovou bezpečnost Slovenska, abychom nebyli závislí jen na dovozu zahraničních potravin,“ vysvětlil. Rozhodl, že slovenská potravina musí mít nejméně 75 procent vstupů vyrobených, dopěstovaných či jinak získaných na Slovensku. Výjimku mají dostat například káva, rýže či vepřové maso.