Slovensko řeší díry v rozpočtu. Připlatí si banky i kuřáci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Podobně jako česká vláda, i ta slovenská má teď na stole návrh státního rozpočtu na příští rok. A kvůli očekávanému nižšímu tempu růstu ekonomiky musí vykrýt výpadek příjmů přes sto milionů eur. Slovenská koalice proto plánuje zvláštní zdanění bank a vyšší platby od elektráren. Připlatit by si měli i kuřáci.

Slovenské ministerstvo financí po snížení výhledu růstu hospodářství na příští rok o procentní bod na 3,4 procenta spočítalo, že stát potřebuje najít dalších asi 140 milionů eur (3,45 miliardy korun), aby se zemi podařilo dostát svým závazkům ohledně ozdravení veřejných financí.

Tamní kabinet kvůli zalepení hrozících rozpočtových děr schválil zavedení speciálního odvodu pro bankovní instituce, zvýšení daně z cigaret a vyšší platby do státního fondu na vyřazování odstavených jaderných elektráren. Příjmy z vyšších daní a poplatků pak doplní přesuny peněz ze státních firem.

Z takzvané bankovní daně si Slovensko slibuje čistý výnos přes 41 milionů eur, což odpovídá zhruba šesti procentům loňského zisku bankovního sektoru v zemi. Tyto peníze kabinet nehodlá použít na běžné výdaje státu. Bankovní sektor zavedení zvláštního zdanění podrobil silné kritice. Nelíbí se mu mimo jiné to, že vláda nestanovila jednoznačná pravidla na použití takto získaného balíku financí.

Vyšší zdanění tabákových výrobků by slovenské státní kase mělo příští rok přinést navíc 31 milionů eur. Zvýšení daně se ale má rozložit do dvou kroků, aby nestoupl dovoz levnějších cigaret z ciziny. Kromě toho kabinet počítá s asi pětiprocentním zvýšením plateb do fondu na vyřazování odstavených jaderných elektráren.

Levicová opozice s návrhy vlády nesouhlasí, prý příliš zatěžují spotřebu. Ficův Směr-SD místo toho navrhuje vyšší zdanění nejziskovějších firem, bank, lidí s vysokými příjmy a politiků.