Slovensko si připomíná druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka

Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí svobody v centru Bratislavy 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Shromáždění uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko.

Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí svobody v centru Bratislavy 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Shromáždění uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko. Zdroj: Reuters

Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí svobody v centru Bratislavy 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Shromáždění, které uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko, se uskutečnilo osm dnů před parlamentními volbami na Slovensku.
Matka Martiny Kušnírové Zlatica Kušnírová vystoupila na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí SNP v Bratislavě 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
Lidé na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí SNP v Bratislavě 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
Pietní místo na Náměstí SNP v Bratislavě 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí SNP v Bratislavě 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.
32
Fotogalerie

Slovensko si připomenulo druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která v roce 2018 vyústila v politickou krizi a v odchod sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica z čela vlády. Na shromáždění v centru Bratislavy, které svolala opozice, vystoupili i rodiče zavražděné dvojice. Kuciakův otec vybídl Slováky k účasti na parlamentních volbách 29. února. Vpodvečer se pak na jiné vzpomínkové akci ve slovenské metropoli shromáždily tisíce lidí; podobná shromáždění byla svolána do mnoha měst po celé zemi. V případu Kuciakovy vraždy policie obvinila pět lidí; dva z nich, včetně střelce, vinu u soudu přiznali. Podle prokuratury motivem objednavatele činu byla reportérova investigativní práce.

„Chtěl bych požádat, abyste se zúčastnili voleb a rozhodovali se srdcem a hlavou. Každý hlas je platný,“ řekl z pódia na shromáždění opozice Kuciakův otec Jozef. Sám dříve prohlásil, že v minulosti volil Ficovu stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD), protože se cítil být sociálním demokratem a věřil jejich „blábolům“.

„Zapsali se svou krví do slovenských dějin. Ať se už nikomu nestane to, co jim,“ připomněla dvojnásobnou vraždu chvějícím se hlasem matka Kušnírové na shromáždění na Náměstí Slovenského národního povstání (SNP) v centru Bratislavy. Na stejném místě se před dvěma roky po oznámení násilné smrti mladé dvojice konaly mohutné protivládní demonstrace.

Rodiče Kuciaka a Kušnírové pak spolu s tisícovkami lidí přišli také na další vzpomínkovou akci, kterou u úřadu vlády zorganizovala občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Ta po Kuciakově vraždě stála za mohutnými protivládními demonstracemi a u příležitosti druhého výročí vraždy novináře a jeho snoubenky zorganizovala v desítkách měst vzpomínková shromáždění. Účast například v Bratislavě ale byla nižší než během demonstrací krátce po vraždě.

„Psal (Kuciak) o pravdě za nás všechny, a to ho stálo život. Nikdy nesmíme dopustit, aby se něco podobného opakovalo,“ řekla jedna z moderátorek shromáždění Karolína Farská.

Dříve během dne si na bratislavském Náměstí SNP připomenuli výročí dvojnásobné vraždy také diplomaté včetně českého velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila památku zavražděných u jejich domu ve Velké Mači nedaleko Trnavy, kde přišli o život. „Mladí lidé, kteří plánovali svatbu a společný život, zemřeli rukou vraha, který chtěl umlčet pravdu. Pokud si objednavatelé vraždy mysleli, že smrt odradí ostatní novináře v odhalování celospolečenských kauz, připočítali se. Co nestihl dokončit Ján Kuciak, dokončí jiní,“ napsala na sociální síti Čaputová. Dříve v tomto týdnu přijala v prezidentském úřadu investigativní novináře a také organizátory vzpomínkových shromáždění.

Premiér a volební lídr Směru-SD Peter Pellegrini vyjádřil lítost nad tím, že zmíněná vražda je podle jeho slov politicky zneužívána.

„Změnilo se mnoho, protože vražda byla hrubým způsobem zneužita pro politické cíle. Pokud by nebyla vražda, tak zde dnes před vámi stojím jako předseda vlády s podporou 30 procent,“ řekl expremiér Fico, kterého ve funkci ministerského předsedy po Kuciakově vraždě vystřídal právě Pellegrini. Popularita Směru-SD dlouhodobě klesá a pohybuje se kolem 17 procent.

Z objednání vraždy Kuciaka prokuratura obžalovala podnikatele Mariana Kočnera, o jehož kontroverzních aktivitách novinář psal. Kočner, který měl podle vyšetřovatelů kontakty na politiky, soudce či prokurátory, vinu popřel.