Slovenský herec Kňažko postřelil do nohy lupiče

Milan Kňažko potvrdil kandidaturu na slovenského prezidenta

Milan Kňažko potvrdil kandidaturu na slovenského prezidenta Zdroj: E15-Anna Vackova

Milan Kňažko (68). Známý herec a politik je prozatím poslední výraznou osobností, která oficiálně oznámila kandidaturu. Do politického dění vstoupil v období sametové revoluce, spoluzákladal hnutí Veřejnost proti násilí. Později zastával několik vládních funkcí, krátce byl ministrem zahraničí a na přelomu tisíciletí také kultury. Mezi lety 2003 a 2007 řídil TV Joj. „Postupným vyvlastňováním nezávislých ústavních institucí, které jsou propojené personálně a stávají se jakýmsi ústředním výborem jedné osoby, se vracíme k organizované zvrhlosti před rok 1989,“ vysvětluje důvody návratu do politiky.
Milan Kňažko
Milan Kňažko ví, že nemoc sebrala Havlovi mnoho sil
Milan Kňažko
Při zkouškách na hru Rybařík královský byl Kňažko ještě ve skvělé kondici
6
Fotogalerie

Slovenský herec Milan Kňažko postřelil ve své bratislavské vile lupiče. Incident, který se stal v noci na dnešek, Kňažko potvrdil listu Nový čas, který o tom napsal na svém webu.

Případ vyšetřuje policie. Podle deníku se jednasedmdesátiletý herec bránil legálně drženou zbraní proti muži, který vnikl do jeho vily. Kňažko bydlí v prestižní bratislavské čtvrti nedaleko památníku Slavín.

"Je pravda, že tam byl lupič. Až budu mít po výpovědi, budu moci říct více," citoval Kňažka portál Pluska.sk, podle kterého se zloději po střelbě podařilo uprchnout z vily a policie ho dopadla na zahradě Kňažkova domu.

Portál Aktuality.sk s odvoláním na vyjádření záchranářů napsal, že postřelený muž utrpěl lehčí zranění nohy a že po ošetření byl převezen do nemocnice.

Policie bližší informace ke střelbě neuvedla. Policejní mluvčí Lucia Mihalíková pouze sdělila, že kriminalisté dostali oznámení o vlámání do domu a že případ na místě vyšetřují. Slovenský zákon umožňuje lidem v jejich obydlí použít zbraň, pokud jiná osoba do obydlí neoprávněně vnikne nebo v něm setrvá.

Kňažko zahrál řadu postav v divadle i ve filmu. Během takzvané sametové revoluce se stal jedním z hlavních organizátorů a řečníků na protikomunistických demonstracích na Slovensku. Později působil také v politice. V roce 2014 se herec v přímých volbách neúspěšně pokoušel o zvolení slovenským prezidentem a později i primátorem Bratislavy.