Slovenský rezort financí čelí podezření z nevýhodné smlouvy s Microsoftem

Ivan Mikloš

Ivan Mikloš Zdroj: Kolaz E15

Okolo dosluhujícího šéfa rezortu financí Ivana Mikloše se v posledních dnech stahují mračna. Ministerstvo totiž čelí podezření, že se rozhodlo se společností Microsoft podepsat nevýhodnou tříletou smlouvu o dodávce softwaru za téměř 53 milionů eur (asi 1,35 miliardy korun). Kritizují to nevládní organizace, bývalý koaliční partner i úřad vlády, jemuž šéfuje Miklošova stranická kolegyně z SDKÚ-DS Iveta Radičová, která se však od námitky následně distancovala.

Největší kritiku kromě ceny sklidil čas, ve kterém se Miklošův rezort rozhodl smlouvu předložit vládě. Činí tak totiž ve zkráceném režimu, původní smlouva s firmou vypršela ke konci prosince. „Ministerstvo samo sebe vtlačilo do časové tísně, komu to slouží?“ ptal se Jozef Viskupič z Obyčejných lidí s tím, že původním Miklošovým záměrem podle něj bylo smlouvu uzavřít do konce ledna. „Vypracovali jen desetistránkový dokument. V něm není uvedené ani to, že existují alternativní řešení,“ zdůraznil.

Aliance Fair-play také zmiňuje nedostatek analýz o efektivnosti či možnosti využití alternativního dodavatele. Pavol Kunder z aliance spolu s Viskupičem připomínají i počet licencí, které chce takto rezort získat. Jejich objem se má zvýšit z přibližně šedesáti tisíc na více než 82 tisíc. A to navzdory snižování počtu úředníků.

„Smlouva zabezpečí licence i na programy, které v mnohých případech úředníci nikdy nevyužijí,“ zdůraznil Kunder. Podle Viskupiče má zřejmě každý úředník pracovat na dvou počítačích.

Mikloš svůj záměr obhajuje. Navzdory medializovaným problémům považuje dění za „absurdní, nesmyslné a nepravdivé“. To mu však nepomohlo. Po tlaku veřejnosti, která podala hromadnou připomínku, musí uskutečnit rozporové řízení. Účastnit se ho a požadovat podrobnosti může kdokoli. Šéf rezortu financí ale připomíná, že smlouva s Microsoftem by měla být uzavřená do konce února, protože potom začne Slovensko platit za licence více. „Jsme kritizováni navzdory tomu, že jsme vyjednali o 1,6 milionu eur ročně nižší cenu oproti srovnatelné ceně během Ficovy vlády,“ zdůraznil.