Slovenským bankám klesl zisk o více než třetinu, nová daň působí

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Slovenským komerčním bankám v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk o 36 procent na 274,47 milionu eur, v přepočtu 6,9 miliardy korun. Vyplývá to z údajů centrální banky.

Hospodaření bankovního sektoru poznamenala také zvláštní bankovní daň, kterou Slovensko zavedlo na začátku letošního roku a ze které navíc současná vláda plánuje zdvojnásobit výnos na 200 milionů eur ročně.

Slovenská bankovní asociace uvedla, že v prvním pololetí zaplatily peněžní ústavy na zvláštní dani přibližně 49 milionů eur. Mimořádný odvod v současnosti činí 0,4 procenta z vkladů podniků, od podzimu se ale bude vztahovat na všechny vklady v bankách.

Levicová vláda premiéra Roberta Fica tímto opatřením hodlá získat více peněz pro ozdravení státních financí a k podpoře hospodářského růstu. Podle schváleného zákona bude bankovní daň postupně odbourána.

„Hlavní zdroj příjmů bank, čisté úrokové výnosy, poprvé od krize klesly o procento. Druhý nejvýznamnější zdroj příjmů, čisté výnosy z poplatků, stouply o dvě procenta,“ uvedl Marcel Laznia z bankovní asociace.

Celková bilanční suma bankovního sektoru na Slovensku ke konci června meziročně stoupla o tři procenta na 57,24 miliardy eur. Zatímco objem úvěrů domácím podnikům klesl o dvě procenta na 15,29 miliardy eur, půjčky obyvatelstvu se zvýšily o osm procent na 16,9 miliardy eur.